Květák po římském způsobu, Aztécká kapsa a Studená letní polévka

Květák po římském způsobu
(recept zazněl v Apetýtu v pátek 11. srpna 2006)
1 velký nebo 2 menší květáky, sůl, 40 g oleje, 2 - 4 stroužky česneku, kečup, strouhaný sýr, petrželka

Očištěný květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka, ocedíme a necháme okapat. Rozebereme na růžičky a v oleji po všech stranách lehce opečeme. Během opékání přidáme na tenké lupínky pokrájený česnek. Opečený květák rozdělíme na talíře, přelijeme nepřepáleným olejem z pánve, pokapeme kečupem a posypeme sýrem smíchaným s petrželkou. Podáváme s vařenými nebo s opékanými brambory a se salátem.

Aztécká kapsa
(recept zazněl v Apetýtu plus v sobotu 12. srpna 2006)
6 vepřových kotlet, 1 lžička tlučeného koriandru, 3 větší zelené pálivé papriky, 6 plátků ementálu, 1 stroužek česneku, 30 g slaniny, červený paprikový olej, sůl, 1 pomeranč

Kotlety ze strany nařízneme, mírně naklepeme, vnitřek kapsy vysypeme koriandrem, vložíme polovinu podélně rozříznuté oloupané a očištěné papriky, plátek sýra, nudličku česneku a slaniny, sepneme jehlou nebo párátkem, pokapeme červeným olejem a necháme 3 hodiny odležet. Uleželé opečeme na roštu nebo grilu po obou stranách, osolíme a podáváme pokapané šťávou z pomeranče.

Studená letní polévka
(recept zazněl v Apetýtu v pondělí 14. srpna 2006)
Půl hlávky zelí, 1 menší okurka, 5 rajčat, 1 pórek, 1 bílý jogurt, 5 dl mléka, 2 stroužky česneku, lžička sekaného kopru, sůl, lžíce oleje

Zelí jemně nakrájíme a osolíme, promneme a necháme pod poklicí zkřehnout. Pak přidáme na plátky nakrájená oloupaná rajčata, na nudličky nakrájenou neloupanou okurku, jemně nasekaný pórek, třený česnek a nasekaný kopr. Zalijeme jogurtem, který jsme rozmíchali v mléce, přidáme lžíci oleje, promícháme, osolíme a necháme dobře vychladnout.

Recept Apetýtu

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz