Kvalitní půdu je třeba chránit. Šlapanice u Brna zruší staré smlouvy na výstavbu průmyslové zóny

3. červenec 2020

Šlapanice u Brna učinily další krok k tomu, aby ve městě nevznikla nová průmyslová zóna. Zastupitelé na své poslední schůzi rozhodli, že ukončí veškeré smluvní vztahy s firmou CTP. Právě s ní před patnácti lety podepsalo dohody tehdejší vedení radnice. Současná koalice ale projekt odmítá.

Radnice si objednala právní analýzy a z nich podle starostky Michaely Trněné ze sdružení Čisté Šlapanice vyplynulo, že smlouvy jsou naplněny, nebo ukončeny anebo nebylo možné je splnit. Právě Trněná a její sdružení kvůli tomuto tématu vyhrálo v roce 2014 volby a dostalo se do čela města. Starostka označuje smluvní vztah radnice a CTP za nezákonný, kvůli závazku města změnit územní plán ve prospěch investora.

Nynější koalice ve Šlapanicích argumentuje i tím, že na pozemcích nemůže CTP stavět, protože jde o velmi kvalitní půdy, které musí zůstat využité pro zemědělství. Politici taky uvádí, že by zóna zhoršila dopravní situaci ve městě, přestože CTP je ochotné postavit nové silnice mimo zástavbu.

Reakce CTP

Stavební ředitel David Chládek řekl, že vztahy uzavřené s městem Šlapanice nepovažuje za ukončené. CTP nadále pokračuje v přípravě svého záměru a je podle Chládka připravené využít všechny právní prostředky k tomu, aby areál vznikl. Stavět se původně mělo na víc než dvousethektarové ploše mezi Šlapanicemi a brněnským letištěm.

CTP pak záměr upravilo, naposledy chtělo využít asi třetinu plochy pro haly a asi čtyřicet hektarů nabídlo městu pro vznik lesoparku nebo bytů. Ani to ale současné vedení radnice nepřesvědčilo. Projekt se zadrhl asi před šesti lety, kdy město připravilo návrh změn v územním plánu, který s průmyslovou zónou počítal, ovšem plán byl v rozporu se zákonem o ochraně půdního fondu.

Nový územní plán

Šlapanice vydají nový územní plán a podle stavebního zákona to musí stihnout do konce roku 2022. Návrh už existuje a počítá s tím, že v místě bude orná půda. Na část území, kde chtělo CTP stavět lesopark nebo byty, si radnice chystá udělat územní studii, která stanoví, jakou funkci by měl kus plochy na jihozápadě města mít i jaké by měl mít dopravní napojení. Veřejné projednání návrhu územního plánu se má ve Šlapanicích odehrát v srpnu. Do procesu se může zapojit i společnost CTP.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio