Kvalita cestování autobusy šla nahoru. Kraj má zkušenosti z prvního měsíce spolupráce s dopravci

14. duben 2021 09:08

Už přes měsíc musí autobusoví dopravci na linkách v Královéhradeckém kraji plnit poměrně náročné podmínky, stanovené novou smlouvou. Kraj při jejím vyjednávání ze svých požadavků necouvl a od nastavených standardů si sliboval především zlepšený komfort pro cestující. 

Čtěte také

Platba platební kartou je jen jednou z novinek, nový terminál mají všechny autobusy na linkách v Královéhradeckém kraji. V autobusech jsou také USB porty, ke kterým připojíte třeba nabíječku na mobil, nebo bezplatná wifi.

Ta směrem do Nechanic zatím nefungovala, v dalším spoji směrem zpátky už ano - a byla dost svižná i na sledování streamovaného videa. Právě nefunkční wifi v jednom ze spojů je věc, o které kraj i dopravci mluví jako o porodních bolestech nového systému.

„Jde o novou techniku, tak se z času na čas něco ohlásí. Je to prostě složitý mechanismus, který je nutné vyladit. Tak je to vždy," říkal například Jakub Vyskočil ze společnosti Busline.

Nová plzeňská autobusová linka na Výsluní

A kraj proti tomu nic nenamítá, hejtmanství je s tím, jak vypadal první z celkem 120 nasmlouvaných měsíců, spokojeno. Minimálně stejně důležité je ale to, co si myslí samotní cestující.

„Je to o hodně lepší. I pro moji mamku, která nemůže pořádně chodit. Lépe se jí nastupuje do autobusu," říkal Zdeněk, který uvítal především to, že prakticky všechny autobusy budou nízkopodlažní.

Čtěte také

Michaela se chystá využívat především nový způsob platby.
„To mne překvapilo, že tady tato služba je. Někdy může nastat problém, že člověk nemůže najít drobné peníze. Já patřím mezi lidi, kteří mají spíš u sebe platební kartu, takže tuto možnost budu určitě ráda využívat."

Kraj byl při stanovení podmínek nekompromisní, všechny novinky musí mít všichni dopravci ve všech autobusech.

Dopravu v kraji zajišťují čtyři firmy a hejtmanství nic neodpustilo ani té nejmenší z nich, říká Radim Prokopec právě ze společnosti P-Transport Broumov.
„Samozřejmě byla to pro nás velmi vysoká investice, ale ve spolupráci s peněžními ústavy jsme to dali dohromady a jsme schopni tímto způsobem fungovat."

Nová smlouva mezi krajem a autobusovými dopravci platí do roku 2031.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související