Kuželkářka Vaverková musela porážet kamarádky, na MS získala zlato a bronz

26. květen 2014

Brno má za sebou čtrnáctidenní porci kuželkářských soubojů nejvyšší úrovně. Po 32 letech se tam vrátilo mistrovství světa v kuželkách, na kterém se přepsalo devět světových rekordů. Čeští reprezentanti vybojovali celkem šest medailí. Dvě z nich paří Lucii Vaverkové.

Kuželkářka získala na světových šampionátech už tři zlaté, osm stříbrných a devět bronzových medailí. Letošní zlato ve sprintu pro ni ale patří k nejcennějším. Cestu za bronzem v soutěži jednotlivců ji dvakrát ve vyřazovacích soubojích znepříjemnila nechtěná rivalita s kolegyněmi z reprezentace.

„Nebylo to vůbec příjemné. Vlastně už po té kvalifikaci jsem šla taky na Češku. A pak jsme na sebe narazily s Danou. Ze zápasu mám smíšené pocity. I vývoj se zamotal. Jeden hod se připsal a nebylo to moc příjemné,“ vzpomíná osmadvacetiletá kuželkářka na čtvrtfinále.

Turnajový pavouk byl neúprosný a pro postup do semifinále Vaverková musela vyřadit kamarádku Danu Wiedermanovou.

Šampionát si užila, ale těší se na volno. „Kromě úterý jsem hrála každý den přibližně 800 hodů, což normálně netrénuji. Cítím nohy, bolí mě svaly, ale je to taková klasická únava, takže za pár dní přejde,“ tuší mistryně světa v kuželkářském sprintu.

Právě fyzická náročnost kuželek stojí za tím, že historicky nejlepší česká kuželkářka Naděžda Dobešová se tentokrát vzdala úlohy reprezentantky a na šampionát dohlížela z pozice organizátora.

Dobešová se možná vrátí do soutěže družstev

Nabídka znovu hájit barvy České republiky na mezinárodních soutěžích ale přišla během mistrovství světa hned dvakrát a rodačka z Třebíče, která už má v padesáti letech nárok na sportovní důchod, váhá.

„Už nikdy nebudu hrát jednotlivce, protože je to strašně fyzicky náročné. Lucka je nadupaná a tady říkala, že už je dost unavená. I chlapi s tím mají problém a já už na to nemám. Ale na družstva třeba příští rok bych se možná nechala ukecat,“ usmívá se bývalá reprezentantka.

Po skončení mistrovství světa věří, že jeho pořádání v Brně zvýšilo oblibu tohoto sportu a třeba přiláká i více mladých talentů.

autoři: Zuzana Plíšková , vman
Spustit audio