Kuřecí kornout s hráškem, Ukrajinský boršč od rodilé Ukrajinky a bezlepková Bábovka s kaštany

Kuřecí kornout s hráškem
(recept zazněl v Apetýtu plus v sobotu 30. září 2006)
4 porce kuřecích prsou, 250 g mraženého nebo čerstvého hrášku, 50 g anglické slaniny, 4 vejce, máslo, hladká mouka, 4 karotky, 4 růžičky z brokolice, 4 plátky eidamu, plátek másla, Aromat koření, sůl

Nejdříve připravujeme zeleninovou náplň. Na páře necháme změknout karotku podél rozkrojenou na čtvrtky a růžičky brokolice. Na pánvičce osmahneme jemně krájenou slaninu a rozpustíme mražený hrášek. Ochutíme kořením a po prohřátí odstavíme. Kuřecí maso naklepeme na tenčí řízky, osolíme a svineme do kornoutů. Ty naplníme teplým hráškem a sepneme párátkem, aby držely tvar. Kornouty klademe na rozehřáté máslo, přiklopíme poklicí a pečeme. asi po pěti minutách můžeme přilít trošku vody a dalíšch pět minut zvolna dopékáme. Mezitím si připravíme 4 vaječné omelety, i ty stočíme do kornoutu, který pro změnu vyplníme dušenou karotkou a brokolicí. Na talíř pak položíme vedle vaječného kornoutu naplněného zeleninou i kornout masový s hráškem, který ještě poklademe plátkem eidamu.

Ukrajinský boršč od rodilé Ukrajinky
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia v úterý 17. října 2006)
500 g vepřového boku s kostí (libovějšího), 1 větší mrkev, 1 větší červenou řepu, 1 cibuli, 2 - 3 brambory, 300 g čerstvého zelí, rajský protlak nebo 2 čerstvá rajčata, sůl, pepř, bobkový list, polévkové koření, olej na smažení, zakysanou smetanu a na ozdobu čerstvou petrželku.

Do hrnce dáme vařit na kousky nakrájené maso. Až odšumí, přidáme na kostičky nakrájené brambory a nadrobno nakrájené čerstvé zelí. Plamen ztlumíme a vaříme na mírném ohni. Přidáme ještě bobkový list a polévkové koření. Zvlášť uvaříme červenou řepu ve slupce, pak ji nastrouháme. Mezitím si nakrájíme cibulku a na větším struhadle nastrouháme mrkev. Na pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibulku, přidáme mrkev a také uvařenou nastrouhanou červenou řepu, osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, 2 lžíce zakysané smetany a krátce podusíme. Nakonec vše přidáme ke směsi v hrnci, 7 - 10 minut povaříme a můžeme podávat, ale nejlepší je až se trochu rozleží.

Při podávaní můžeme ještě přidat do talíře lžíci smetany a ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou.

Bábovka s kaštany (bezlepkové)

4 žloutky + sníh z bílků; 25 dkg moučkového cukru; 25 dkg mouky (Mantler s trochou rýžové mouky); 1dcl vlažné vody; 1 dcl oleje; prášek do pečiva; čokoládové Ledové kaštany

Žloutky, cukr a vodu našleháme do pěny. Přidáme mouku s pomíchaným práškem do pečiva a olej. Opatrně vmícháme tuhý sníh. Nakonec nastrouháme a vmícháme čokoládové kaštany. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme v el. troubě při teplotě 170 180 °C cca 40 min.

Poznámka: Bábovka s kaštany se zúčastnila soutěže o nejlepší bezlepkovou bábovku na III. celostátním setkání celiaků v Jeseníkách v roce 2006.
Názor poroty: Výrobek získal nejlepší hodnocení za celkový vzhled, byl velmi dobře upečen. Kousky čokolády obohacovaly nejen chuť výrobku, ale také jeho přitažlivost při pohledu na řezu.

Recept Apetýtu

Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz