Kunovský král vyjede na Agátě. A obléct ženský kroj mu problém nedělá

9. květen 2018

Třináctiletý Adam Škrášek pojede jako král při Jízdě králů v Kunovicích, na svou roli se těší.

A člen folklorního souboru Kunovjánek, který hraje závodně florbal v sousedním Uherském Hradišti, vystřídá během akce několik krojů.

A Adam Škrášek obleče se i ten ženský. Problém s tím, ale nemá. „Je to sice zvláštní, ale nijak to neřeším. Nejvíc jsem se bál jízdy na koni, ale to už je taky v pohodě,“ říkal mladý král v pořadu Rendez vouz. "Kdybych s folklorem nic společného neměl, tak bych do toho nešel. Tím, že už znám verbuňk a zpěv, tak je to v pohodě," dodává mladý král.

Koně bude mít král z Květné u Poličky. Bude to kobyla Agáta, na které jeli i Adamovi předchůdci Adam Hlaváč a Radovan Siman. "Spolužáci to přijali v pohodě, někteří ale o Jízdě králů vůbec nic neví," říká Adam Škrášek.

Jeho maminka Andrea Škrášková říká, že největší problém byl zajistit dostatečné množství krojů. Podle ní sehnat ženský kroj na chlapcovu postavu nakonec složité nebylo. „Už je dost vysoký, takže obleče kroj, který mají patnáctiletá děvčata. Podstatná část kroje je půjčená od města, část od babičky, dali jsme to nějak dohromady,“ říkala Andrea Škrášková.

Adam Škrášek, kunovský král

Účast na kunovské jízdě králů mají Škráškovi v rodině. Adamův otec Josef Škrášek byl na obnovené jízdě králů v Kunovicích v roce 1996, byl jedním z jezdců.

První písemná zmínka o Jízdě králů v Kunovicích je z roku 1897. Již v roce 1771 je doložena její obdoba při příležitosti návštěvy císaře Josefa II. na kunovické faře a jeho následného doprovodu do Uherského Hradiště.

Šlo o takzvané banderium – skupina místních chlapců, kteří na vyzdobených koních doprovázeli významné osoby, ať světské nebo církevní, při jejich návštěvě obce.

Ústřední postavou jízdy králů je král, což má být podle tradice panic. Proto bývají za krále voleni chlapci ještě nedospělí. Král jede na bílém koni přestrojen v ženském šatu, s tváří zakrytou pentlemi a růží v ústech na důkaz mlčenlivosti.

Po straně má pobočníky s tasenými šavlemi, jejichž úkolem je krále chránit. V čele průvodu jede praporečník, další jezdci jsou buď vyvolávači – ministři, kteří žádají rodiče o krále, anebo vyvolávači – výběrčí. Ti vyvolávají vtipné vyvolávky a inkasují za ně od přihlížejících drobné finanční příspěvky „na chudobného krála“.

„Znovuobnovena byla Jízda králů v roce 1996. Je to pořád úžasný zážitek,“ říká starosta Kunovic Ivana Majíčková.

Související