Kunovice připravují první Jízdu králů po zápisu na seznam UNESCO

12. březen 2012

Kunovicím připadla důležitá úloha v nové kapitole historie Jízdy králů. Vloni v listopadu byla zapsána na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Kunovice budou prvním místem na Moravě, kde se Jízda králů po zápisu na prestižní listinu pojede. Ve městě se už na tuto událost pečlivě připravují.

V Kunovicích si prvenství v předevedení Jízdy králů na seznamu UNESCO náležitě považují. „Budeme se snažit, aby byla slavnostnější, honosnější a důstojnější, než roky před tím,“ netají starostka Ivana Majíčková.

Pečlivé provedení má zajistit letošní Jízdě králů kromě jiného důsledná práce na programu, doprovodných programech a třeba i zdobení koní. Na té pracují kunovické seniorky od letošního ledna. Hotovou mají výzdobu pro 24 zvířat. Pro každého koně je přitom třeba 1600 růžiček.

Králem letošní Jízdy králů je Jakub Machálek, člen kunovického folklorního souboru Handrláček. V průvodu má být 25 koní, předloni jich bylo 29.

Jízda králů se na Moravě jede kromě Kunovic například i v Hluku, Vlčnově a Skoronicích. Kunovická jízda se letos koná 20. května.

autor: pes
Spustit audio