Kulturní tipy: historické vinobraní ve Znojmě, česnekové slavnosti nebo archeologické dny

13. září 2019

Vyrazte na vinobraní do Znojma či Strážnice! V Letohrádku Mitrovských začíná výstava Svět hlavolamů a v Rosicích se konají Česnekové slavnosti.

Znojemské historické vinobraní

  • 13. – 15. září, Znojmo

Znojemské historické vinobraní je největším svátkem vína v České republice. Třídenní multižánrový program bude probíhat na celkem třinácti scénách a tradičně nabídne nejen unikátní průvod krále Jana Lucemburského, ale také kvalitní hudební program. Tentokrát na vinobraní vystoupí hudební hvězdy, jako jsou Olympic, Mandrage, Mirai, Pavel Calta, Jelen, Miro Žbirka, Michal Prokop, Portless a další.

Česnekové slavnosti v Rosicích

  • 14. září, Rosice

11. ročník aromatického festivalu. Nebude chybět farmářský trh a spousta česneku – ať už v podobě různých specialit nebo kuchařské show. Samozřejmostí je i doprovodný program pro všechny věkové kategorie, o který se postará divadlo Facka. 

Archeologické dny v Mikulčicích

  • 13. – 15. září, Mikulčice

Začínají Archeologické dny. Na programu budou prohlídky archeologické expozice a areálu s průvodcem, výstava kopií velkomoravských šperků, ukázky archeologických nálezů a dovedností řemeslníků. Koná se při příležitosti 65 let objevení archeologické lokality Mikulčice - Valy.

Strážnické vinobraní

  • 14. září v 10 hodin, Náměstí Svobody ve Strážnici

21. ročník celodenní vinařské slavnosti spojené s jarmarkem řemeslných výrobků, krojovaným průvodem městem, zábavou ve víchách a cimbálovými muzikami.

Výstava Svět hlavolamů

  • 14. září – 17. listopadu, Letohrádek Mitrovských v Brně

K vidění a rozluštění jsou nejstarší hlavolamy světa zpracované výtvarnicí Věrou Tataro – např. Ramsesova hvězda, Dürerův čtverec, mosty v Königsbergu, ale i klasické „retrohlavolamy“. Zajímavostí je největší evropský hlavolam Big Pelikan. Připravené jsou interaktivní hlavolamy, kde lze zkusit vyndat obřího ježka z klece, projet se bludištěm nebo třeba sestavit si lomený oblouk z molitanových bloků.

Veteráni v sedle

  • 14. září od 10 do 19 hodin, Pánov u Hodonína

MOPED FEST aneb 12 hodin na mopedu za poslechu rocku. Co to je? Celodenní Rockový festival, kde vystoupí pět rockových kapel s vlastní tvorbou z okolí Hodonína a taky 12hodinový závod mopedů - Babett, Stadionů a dalších šlapátkových pohybovátek. Zábavu najdou jak děti, tak i dospěláci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.