Kuchaře z vás dělají léta praxe, a ty já nemám, přiznává vítěz soutěže MasterChef Roman Staša

16. říjen 2021

Do studia k nám tentokrát zavítal vítěz soutěže MasterChef Česko 2020 Roman Staša. Bývalý hokejista a kondiční trenér je teď na plný úvazek kuchařem. Vybudoval úspěšný projekt Bez Adresy a dokonce spolupracuje s uznávaným šéfkuchařem Janem Punčochářem. Nejen o dobrém jídle si povídal s Lenkou Vahalovou.

„MasterChef Česko je podle mě jedna z nejtěžších amatérských kuchařských soutěží na světě,“ popsal Roman Staša soutěžní pořad, ve kterém se vloni umístil na prvním místě. Přiznává, že na rozdíl od ostatních soutěžících doma vaření tolik netrénoval. „Myslím si, že na začátku jsem byl z těch všech vyvařený nejmíň.“ Do soutěže se prý přihlásil proto, že ho tehdy ještě jako diváka zajímalo, jak funguje MasterChef v zákulisí.

Za půl roku v soutěži se z něj prý profesionální kuchař nestal a do velkého kuchaře má ještě hodně daleko. „Vy vyhrajete soutěž a během půl roku se z vás musí stát de facto profesionální kuchař, protože lidi si to myslí, že jím jste. Ale samozřejmě nejsem. Kuchaře z vás podle mě dělají léta praxe, a to já nemám,“ dodává.

V rámci projektu Bez Adresy vaří lidem doma

Po výhře v soutěži se vaření začal věnovat profesně. Založil projekt Bez Adresy, v rámci kterého jezdí vařit několikachodová menu k lidem domů nebo tam, kam si přejí. S sebou si vozí jen nože a suroviny. „Poradím si se vším. Už jsem i griloval uprostřed lesa, kde nebylo vůbec nic a nevěděl jsem o tom. Vařil jsem na prkýnku 10 x 5 centimetrů a taky se to povedlo,“ vypráví s úsměvem.

Hlavním jádrem projektu je pro Romana Stašu scházet se s lidmi a zpříjemňovat jim den. Zároveň vnímá, že i lidem jde primárně o to, aby se s ním potkali. „Myslím, že se se mnou chtějí hlavně seznámit. Mít MasterChefa v kuchyni. A mně to naprosto vyhovuje, protože to je o tom kontaktu s lidmi. To, co vařím, je podle mě až druhotné.“

Projekt Bez Adresy koncipuje jako zážitek. Do vaření totiž zapojuje i ostatní. „Většinou mi pomáhá ten, kdo ten dárek dostane. Takže si to pěkně odpracuje,“ směje se Roman Staša a dodává, že všechny návštěvy se dosud odehrály vší slušnosti a počestnosti. „Jezdím k hodným a dobrým lidem, což je skvělý, protože už jich je sto, těch rodin. A to je dobré znamení pro celou Českou republiku, že tady jsou dobří, hodní, normální lidé, kteří si na nic nehrají. A ty potkávám každý den.“

Snem Romana Staši je napsat knihu pro děti. Jak bude vypadat? Vrátí se k profesi kondičního trenéra? A jak probíhaly castingy soutěže MasterChef Česko? Poslechněte si rozhovor Lenky Vahalové s vítězem MasterChef Česko Romanem Stašou.

autoři: Lenka Vahalová , ech