Které pokojovky se hodí do kuchyně

19. červen 2020

I kuchyň se může zazelenat pokojovými rostlinami. Záleží ovšem na jejích rozměrech. V malé kuchyni se často střídají teploty a vlhkost, listům pokojovek nesvědčí ani mastný film, pocházející z vaření. A tak musíme pečlivě vybírat.

V malé kuchyni lze pěstovat odolné a nenáročné pokojové rostliny, anebo ty, které ‚čistí vzduch‘: kořenokvětku, zelenec, potos, toulitku, břečťan, tenuru, šplhovnici, převislý starček, gloxínii, pepřinec. Ve větším prostoru už téměř vše, ale vzdát bychom se měli choulostivých pokojovek (teplomilné orchideje, kapradiny s jemnými listy). Z kvetoucích lze dát do kuchyně africké fialky, broválie, gerbery nebo ozdobné papričky. Co bylinky v kuchyni? Je tam pro jejich pěstování vhodné klima? OdpovídáIvan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„I když na fotkách často vídáme kuchyně s květináči bylinek, já si myslím, že místo pro ně je za oknem. Zvenku. Tedy pokud to roční období a teploty dovolují. Mezi bylinkami a kořením, pěstovanými v bytě a za oknem, je dost velký rozdíl. Ty zpoza okna jsou sice tužší, ale také výrazně aromatičtější. Doma – bez sluníčka – nevytvoří tolik aromatických látek, takže se jich do pokrmů musí dát víc.

V kuchyni můžete zkusit pěstovat pepřinec

Když je máte trvale vevnitř, vydrží jen na několik jídel. To, co z bylinek zbylo, přesaďte do nové zeminy, po přihnojení přesuňte na regeneraci do zahrady nebo na balkon. Když budete ‚točit‘ dva tři květináče od jedné bylinky, nebude vám nikdy chybět. A kdybyste měli úrodu velikou, můžete bylinky usušit nebo zamrazit.

Vytrvalé druhy na podzim nevyhazujte, uložte je někde v chladu, a po několika týdnech je můžete rychlit. Zejména pažitku, listové petržele, ale i meduňku, šalvěj, mátu. O rychlení natí jsme hovořili někdy před Velikonocemi.“

Spustit audio