Krušné hory jsou velmi bohaté a stále přitahují podnikavce, kteří se na nich chtějí přiživit, říká starosta Horního Jiřetína Buřt

17. prosinec 2022

Horní Jiřetín je malebné městečko, ležící v severozápadních Čechách na úpatí Krušných hor. Vzniklo už ve 13. století a ve stejné době v zalesněných  svazích nad ním vyrostl impozatní hrad Jezeří. Jenže právě jejich poloha se pro ně o pár století později stala prokletím.

Oblast je totiž bohatá na uhlí a v polovině 20. století se tehdejší komunistický režim rozhodl vytvořit z ní obří povrchový důl, jemuž padla za obět nejen krajina, ale i desítky měst a obcí.

Čtěte také

Rypadla těsně před Horním Jiřetínem zastavila až sametová revoluce a poté ekologické limity těžby, které stanovila vláda v roce 1991. Jenže tlak uhlobaronů i některých politků na prolomení limitů neustával, takže Horní Jiřetín musel celá léta bojovat o svou existenci.

A u všech těchto bojů byl i Vladimír Buřt. Nejdřív jako místostarosta, od roku 2014 coby starosta Horního Jiřetína, jímž je doposud. Jeho boj ale nekončí, v souvislosti s energetickou krizí se opět objevily hlasy, že by bylo dobré utlumené povrchové doly opět zprovoznit a navíc řeší kolem Horního Jiřetína další problém: plošné kácení až 200 let starých bučin, které provádějí jak firmy napojené na uhlobarona Pavla Tykače, tak Státní lesy.

Jak se ze stavebního inženýra stane ekolog a díky čemu Vladimír Buřt dokázal po celá léta odolávat obrovským tlakům uhlobaronů i politiků? V Horním Jiřetíně to zjišťovala Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Související