Kroupy se zeleninou, Krůtí stehna na česneku, cibuli a jablkách v tlakovém hrnci a bezlepková Kulajda od Kamzíka

Kroupy se zeleninou
(recept zazněl v Apetýtu 6.února 2006)
300 g vepřového plecka, 300 g krup, 1 cibule, půl balíčku mražené zeleninové směsi, lžíce sádla, sůl, 2 stroužky česneku, mletý pepř, majoránka

Maso nakrájíme na drobné kostičky a opečeme na sádle, na kterém jsme orestovali drobně nakrájenou cibuli. Podlijeme a dusíme do poloměkka. Pak přidáme mraženou zeleninu, uvařené kroupy, dochutíme a v pekáčku zapečeme. Podáváme s chlebem.

Krůtí stehna na česneku, cibuli a jablkách v tlakovém hrnci (2 porce)
(recept zazněl v Apetýtu plus 11.února 2006)
2 krůtí stehna (500 g), sůl, 4 stroužky česneku, 1/2 lžičky kari koření, hladká mouka na obalení, 50 g Isy, 2 cibule, 2 jablka

Krůtí stehna dobře potřeme česnekem rozetřeným se solí a ještě posypeme kari kořením. Pak je obalíme v hladké mouce. Do tlakového hrnce dáme tuk a v rozehřátém tuku stehýnka po obou stranách opečeme. Hned ještě přidáme oloupanou, na plátky nakrájenou cibuli a osmažíme ji. Doplníme ještě oloupanými, na plátky nakrájenými jablky, podlijeme vodou, hrnec uzavřeme a vše dusíme asi 15 minut. Šťávu již ničím nezahušťujeme, je zahuštěná obalením masa v mouce. Hrnec otevřeme po vychladnutí nebo vypuštění páry a takto upravená krůtí stehýnka podáváme s rýží nebo s brambory.

Kulajda od Kamzíka (bezlepková)

4 větší brambory, 50 g hub (čerstvých, sušených předem namočených), 250 ml smetany 12%, 3 lžíce jíšky,1/2 lžičky drceného kmínu, ocet, sůl, kopr čerstvý nebo sterilovaný. Vařená vejce nebo zastřená vejce.

Brambory nakrájíme na větší kostky, zalijeme vodou, přidáme houby, drcený kmín, osolíme a dáme vařit. Až jsou brambory měkké, přidáme jíšku a znovu krátce povaříme. Nakonec ochutíme octem a přidáme nasekaný čerstvý kopr, nebo kopr sterilovaný. Podáváme s vařenými vajíčky nebo zastřenými vejci.
Poznámka: Pokud použijete kopr sterilovaný, octu na dochucení používejte velmi opatrně.

Recept Apetýtu

Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz