Kroměřížskou lávku zpevní tři kilometry ocelových lan. Její otevření se přiblížilo

18. březen 2019 17:08

Stavbaři dnes začali v Kroměříži natahovat ocelová lana, která podepřou lávku pro pěší přes řeku Moravu.

Most je zavřený už patnáct měsíců. Radnice zamezila veřejnosti přístup poté, co se v Praze zřítila lávka postavená podobným způsobem.

Kontrola kroměřížské lávky následně zjistila, že část nosných lan je zrezivělá. Během tří dnů teď dělníci nainstalují a napnou pod most třicet šest ocelových lan o celkové délce téměř tří kilometrů. Otevření lávky pro veřejnost očekává Vlastimil Foltýn z radničního odboru služeb v polovině dubna.

Boj s vandaly v Podzámecké zahradě v Kroměříži. Hlídají ji i policisté na koních

Pohled z oken Arcibiskupského zámku v Kroměříži do Podzámecké zahrady

Podzámecká zahrada je větší z arcibiskupských zahrad v Kroměříži.

"Lana jsou speciální, jsou chráněná proti korozi, takže jejich životnost je obrovská. Pokud by původní lana, která už v lávce jsou, například selhala, tak toto je systém, který lávku podrží. Kdyby došlo k nějakým problémům, lávka se nemůže zřítit," řekl Foltýn.

Stavbaři postupují podle projektové dokumentace, kterou vypracovali odborníci ze Stavební fakulty Vysokého učení technického v Brně (VUT).

"Jsem rád, že se nám podařilo dospět do tohoto stadia, i když to počasí na začátku měsíce nás trošku potrápilo. Samozřejmě říkali jsme, že pro veřejnost bude lávka otevřena na konci března, možná se posuneme o dva týdny. Doufám, že ty přípravné práce byly tak řádné, že to bude oprava, která zajistí lávce další provoz na 30 až 40 let," řekl starosta Jaroslav Němec (Nezávislí).

Lávka je zavřená od předloňského prosince. K opatření přikročilo vedení města poté, co se v Praze-Troji zřítila lávka postavená podobným způsobem. Odborníci u lávky v Kroměříži následně zjistili, že část nosných lan je poškozena korozí a je tedy nutné lávku zrekonstruovat. Vzhledem k uzavření lávky musejí nyní chodci využívat most Karla Rajnocha, který je od ní vzdálen zhruba 500 metrů.

Lávka v Kroměříži byla postavena v roce 1984. Je dlouhá 76 metrů, délka nosné konstrukce činí 63 metrů. V roce 1997 odolala rozsáhlým povodním. Dělníci z ní tehdy pouze dočasně odstranili zábradlí, aby nezachytávalo naplavené větve a stromy. Přestála také povodně v letech 2006 a 2010.

autor: pes
Spustit audio

Související