Kroměříž láká na hudbu. Představuje uznávanou biskupskou kapelu, sbírka not je v Evropě unikátní

V kroměřížském zámku otevírají Kabinet hudby

Kabinet představuje dobu, kdy na zámku fungovala v sedmnáctém století uznávaná biskupská kapela vedená například Pavlem Josefem Vejvanovským nebo Ignácem Biebrem. Kapelu založil biskup Karel Lichtenštein-Castelkorn. 

Kabinet hudby využívá světově unikátní sbírku zdejšího notového archívu. Také popisuje, jak kapela fungovala, vysvětluje autorka stále expozice Kateřina Fajtlová.

"Z dnešního pohledu je kroměřížská hudební sbírka z doby působení Vejvanovského a Bibera vnímána ve středoevropském kontextu jako jedna z nejvýznamnějších. Především proto, že je neucelenější. Zahrnuje asi 1500 hudebnin, většinou právě z majetku Pavla Josefa Vejvanovského," uvedla Fajtlová. Lidé podle ní v expozici uvidí výběr hudebnin, které reprezentují nejslavnější etapy fungování kroměřížské kapely.

Rekordní zájem o kroměřížské živé sochy. Do ulic města vyšlo dvacet tisíc lidí

Živé sochy v Kroměříži

Oznámili to dnes organizátoři z kroměřížské radnice. Návštěvníci si mohli na dvaceti pěti stanovištích prohlédnout celkem čtyřicet soch.

Součástí archivu jsou jak duchovní díla, tak i tvorba světská. "Biskup Lichtenštejn měl velkou zálibu právě ve světské hudbě. To znamená v sonátách, v baletech a především v těch baletech, které se hrály na vídeňském dvoře, na dvoře Leopolda I.," řekla Fajtlová.

Biskupská kapela vznikala v době, kdy se Evropa vzpamatovávala z dopadů třicetileté války. Šlechta se snažila kopírovat styl života u císařského dvora, včetně důrazu na umění. Na vydržování vlastní kapely musel biskup vynaložit nemalé prostředky.

Kapelu zřejmě tvořili hudebníci působící při kůrech kostela svatého Mořice nebo Panny Marie, městský věžní trubač se svou kapelou a snad i někteří členové biskupské gardy.

Kabinet hudby v Kroměříži
autor: pes

Související