Kromě dobrých surovin je k výrobě kimchi potřeba i dobrá nálada, shodují se manželé Nopovi
Korejský fermentovaný zeleninový salát kimchi se řadí mezi pět nejzdravějších potravin na světě. Většinou je pikantní a specificky aromatický. Mezi jihomoravské milovníky zdraví a dobrého jídla pronikl teprve nedávno.
Vyhlášenou korejskou specialitu, která jim zpočátku ale příliš nevoněla, si nakonec Nopovi tolik zamilovali, že se rozhodli ji sami vyrábět.
A nespokojili se s tradiční chutí, ale vytrvale hledali – sami testují nejrůznější varianty. „Nezůstali jsme jen u klasického kimchi, ale začali jsme vyrábět i verzi s banánem a je to nepředstavitelná lahůdka!“
Recept na vlastní kimchi hledali také podle svojí chuti, až po delším zkoušení našli inspirativní recept jedné sympatické Korejky, který je zaujal. „Vždycky nám udělá radost, když se k nám dostává pochvala a vidíme, že jedlíkům chutná, což jsme dřív moc rádi zjišťovali osobně, když jsme naše speciality nabízeli na různých trzích a ochutnávkách,“ dodávají s úsměvem.
Kimči je korejské národní jídlo. Jde o pikantní křupavý salát připravený z nakládané a fermentované zeleniny a dalších ingrediencí.
Nové koníčky
Ani jeden z nich nepracoval v gastro oboru, ale jejich život se postupem času začal výrazně měnit. Dana Nopová se kromě kimchi pustila také do výtvarného umění – začala malovat a vytvářet mozaiky, manžel Libor se zase zamiloval do ukulele. „Ukulele ke mně přišlo podobně neplánovaně a nečekaně jako kimchi,“ říká. „Po úrazu jsem byl znehybněný doma a tehdy jsem začal hrát, měl jsem i kapelu a z nadšence jsem se stal i učitelem hry na tento nástroj.“
„V době, kdy jsme začali s kimchi, tak jsem si vzpomněla na svoji lásku k barvám, kterou jsem si vytvořila už v dětství a nakonec jsem se propracovala až k mozaikování, které mě aktuálně nejvíc baví,“ doplňuje Dana.
Život po padesátce
Říkají, že rok 2012 byl pro ně zlomový. „Dřív jsem bývala hodně unavená, pracovala jsem na náročné pozici ve státní správě,“ říká Dana a dodává, že dnes je to jiné.
„Život může být velmi příjemný, bez ohledu na to, kolik vám je let. Berte život takový, jaký je, se všemi jeho výzvami. A po padesátce může být ještě mnohem líp, než předtím,“ shodují se oba manželé.
Související
-
Kimchi. Vyzkoušejte kvašenou exotiku z české zahrádky
Kysané zelí patřilo k základům zdravé stravy i v těch nejchudších oblastech naší země. Díky velkému množství vitamínů udržovalo zelí upravené kvašením lidi ve zdraví.
-
Kimchi aneb zabiják chřipky. „Je to korejský zázrak, který posiluje imunitu,“ tvrdí lahůdkář Hodač
Už jste ochutnali kimchi? Laicky řečeno je to zelný salát v korejském podání. Obsahuje antivirotika a pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom, kde se tvoří imunita.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.