Kromě dobrých surovin je k výrobě kimchi potřeba i dobrá nálada, shodují se manželé Nopovi

27. duben 2021

Korejský fermentovaný zeleninový salát kimchi se řadí mezi pět nejzdravějších potravin na světě. Většinou je pikantní a specificky aromatický. Mezi jihomoravské milovníky zdraví a dobrého jídla pronikl teprve nedávno.

Vyhlášenou korejskou specialitu, která jim zpočátku ale příliš nevoněla, si nakonec Nopovi tolik zamilovali, že se rozhodli ji sami vyrábět.

Kimchi je korejský zázrak, který posiluje imunitu, tvrdí Štěpán Hodač

A nespokojili se s tradiční chutí, ale vytrvale hledali – sami testují nejrůznější varianty. „Nezůstali jsme jen u klasického kimchi, ale začali jsme vyrábět i verzi s banánem a je to nepředstavitelná lahůdka!“

Recept na vlastní kimchi hledali také podle svojí chuti, až po delším zkoušení našli inspirativní recept jedné sympatické Korejky, který je zaujal. „Vždycky nám udělá radost, když se k nám dostává pochvala a vidíme, že jedlíkům chutná, což jsme dřív moc rádi zjišťovali osobně, když jsme naše speciality nabízeli na různých trzích a ochutnávkách,“ dodávají s úsměvem.

Kimči je korejské národní jídlo. Jde o pikantní křupavý salát připravený z nakládané a fermentované zeleniny a dalších ingrediencí.

Nové koníčky

Ani jeden z nich nepracoval v gastro oboru, ale jejich život se postupem času začal výrazně měnit. Dana Nopová se kromě kimchi pustila také do výtvarného umění – začala malovat a vytvářet mozaiky, manžel Libor se zase zamiloval do ukulele. „Ukulele ke mně přišlo podobně neplánovaně a nečekaně jako kimchi,“ říká. „Po úrazu jsem byl znehybněný doma a tehdy jsem začal hrát, měl jsem i kapelu a z nadšence jsem se stal i učitelem hry na tento nástroj.“

„V době, kdy jsme začali s kimchi, tak jsem si vzpomněla na svoji lásku k barvám, kterou jsem si vytvořila už v dětství a nakonec jsem se propracovala až k mozaikování, které mě aktuálně nejvíc baví,“ doplňuje Dana.

Život po padesátce

Říkají, že rok 2012 byl pro ně zlomový. „Dřív jsem bývala hodně unavená, pracovala jsem na náročné pozici ve státní správě,“ říká Dana a dodává, že dnes je to jiné.

„Život může být velmi příjemný, bez ohledu na to, kolik vám je let. Berte život takový, jaký je, se všemi jeho výzvami. A po padesátce může být ještě mnohem líp, než předtím,“ shodují se oba manželé.

Spustit audio

Související