Krmení zvěře v zimě je pouťovou atrakcí. Myslivci ale radí, jak zvířatům neuškodit

28. prosinec 2017
Zprávy

Nosíte v zimě zvířatům do lesa jablka nebo mrkve? Nejste sami. Podle myslivců se nyní lesy mění skoro v pouťovou atrakci. Ne každý se ale chová ohleduplně a taková starost o zimní jídelníček srnek nebo lišek může být i na škodu.

Myslivec Jiří Kamler z brněnské Mendelovy univerzity je radikální a nejlépe by podle něj bylo, kdyby lidé v zimě do lesů nechodili vůbec. Pokud se tam ale vydají, měli by se řídit několika radami.

„Pokud budou chtít třeba děti donést něco zvířátkům na přilepšenou, můžou vzít jablka nebo třeba mrkve. Obecně by to neměla být příliš výživná jídla, na ta totiž zvířata nejsou v zimě zvyklá a mohla by jim i uškodit,“ říká Kamler.

Není také potřeba nosit ovoce nebo zeleniny moc, pak by se totiž začala kazit. Podle Kamlera jsou dobrým místem třeba krmelce a jejich okolí, kam jsou zvířata zvyklá chodit.

Kdo se nedostane do lesa, přesto může zvířatům zimu ulehčit, například ptákům. I tam ale platí podle ornitologa Zdeňka Machaře určitá omezení. „Rozhodně nedávat věci vařené, nedávat tam cukrovinky, měkké chleby a podobně,“ říká Machař.

Krmítko by mělo být schované u keře nebo stromu, jinak se můžou ptáčci stát snadným terčem třeba pro dravého krahujce. Menší krmítka zase zajistí, že všechen zob nesní holubi.

Velkým machrem na krmítku bývá dlask, to je ptáček, který má velký zobák. Je zavalitý, tlustý a on vyhání ostatní ptáčky. Tak ho tam zkuste tolerovat a nezuřit, dejte mu tam třeba větší semínka, on se za chvíli nažere a odletí.
Zdeněk Machař, ornitolog

autor: Tereza Kadrnožková

Související