Krčmaň na Olomoucku bojuje za obchvat své obce. Denně jí projedou desetitisíce aut

23. leden 2016

Více než pět stovek lidí už podepsalo petici pro urychlenou stavbu obchvatu Krčmaně. Obcí, která leží na hlavní trase mezi Olomoucí a Přerovem, denně projede více než 20 tisíc aut.

Obchvat měl být podle původních plánů přitom dokončený už před sedmi lety a jeho stavba se neustále odkládá. Provoz je podle místních lidí už neúnosný a přejít třeba jen cestu tu může trvat i několik minut.

Šestiletý David Hujín přechází hlavní cestu přes jediný přechod v obci sám. Několikrát denně. „Radši se i víckrát rozhlížím. Radši čekám. Občas i běžím, když je auto blízko,“ říká.

Přesto, že David zvládá přecházení na jedničku, jeho maminka Monika Firtová o něj strach má stále. „Je naučený a musím mu prostě důvěřovat. Ty děti se musí samy naučit tady v tom provozu prostě žít,“ vyvětluje.

Proto paní Firtová patřila k prvním, kteří petici za obchvat Krčmaně podepsali. Auta po něm měla jezdit už 8 let, jeho stavbu stát ale neustále oddaluje. Říká Eva Štviroková. Iniciátorka petice.

„Peticí chceme zaručit, aby rok 2025 byl finálním, aby nedocházelo k dalším oddalováním. Chceme, aby nám to politici aspoň nějak částečně zaručili a přislíbili.“

Obchvat Krčmaně přitom patří k prioritám olomouckého hejtmanství. „Urychlená příprava a realizace této stavby je ze strany kraje dlouhodobě při jednáních zejména se zástupci Ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic nebo Státního fondu dopravní infrastruktury opakovaně zdůrazňována a požadována,“ potvrzuje mluvčí kraje Kamila Navrátilová.

„Je to opravdu nebezpečné místo. Jsou tam špatné rozhledové poměry. Každá chvíle, o kterou se uspíší ta výstavba obchvatu, nesmírně ulehčí lidem život,“ je přesvědčený koordinátor olomouckého Besipu Miroslav Charouz.

Přesto Ředitelství silnic a dálnic není schopné sdělit termín zahájení stavby obchvatu.

autor: kra
Spustit audio