Královopolský tunel v Brně je stále příliš hlučný, silničáři požadují trvalou výjimku

30. listopad 2022 09:00

Provoz v brněnském Královopolském tunelu a jeho nejbližším okolí je stále příliš hlučný. Ukázalo to nejnovější měření, které si objednalo Ředitelství silnic a dálnic. Kvůli nadměrnému hluku není tunel přes deset let zkolaudovaný. Silničáři tvrdí, že už v místě udělali, co mohli, a doufají ve vydání trvalé výjimky hygieniků.

Silničáři si letos na podzim nechali změřit patnáct potenciálně problematických míst. Z toho ve dvou místech je hluk překročený o pět až šest decibelů ráno i večer, v jednom místě jen v noci, a to jen nepatrně. Konkrétně je to u domů na adresách Voroněžská 18 a 10 a Hradecká 2. Ty stojí zhruba u jednoho z ústí tunelu, kde se silničáři snažili v minulých letech lomoz z provozu snížit.

Čtěte také

„Z našeho pohledu jsme udělali všechna možná a ekonomicky smysluplná technická opatření, abychom těch limitů dosáhli. Snažili jsme se kontaktovat spoustu vlastníků, kteří jsou tou problematikou dotčení. Do některých bytů jsme se dostali, do některých ne. Někde jsme provedli nějaká opatření, ale tam, kam jsme se nedostali, tak samozřejmě nemůžeme jít proti vůli vlastníků,“ vysvětluje šéf brněnského závodu ŘSD David Fiala.

Minulá opatření stála silničáře asi 150 milionů korun. Dodatečné protihlukové stěny, takzvaný tichý asfalt nebo snížení povolené rychlosti aut z 80 na 60 kilometrů v hodině – nic z toho dostatečně nepomohlo. „V podstatě teď jde o to, zda se i krajská hygienická stanice ztotožní s naším názorem, že neexistují smysluplná technická opatření, která by tu situaci mohla zlepšit a vydá nám stanovisko ke kolaudaci,“ nastiňuje další postup Fiala.

Dosud hygienici vydávali opakovaně jen dočasné výjimky. Pokud s trvalou výjimkou krajská hygienická stanice souhlasit nebude, může se ŘSD zkusit odvolat na ministerstvo zdravotnictví.

Královopolský tunel je otevřený od konce srpna 2012, jde zároveň o soustavu navazujících křižovatek a mostů. Kompletní stavba tehdy vyšla na téměř 13 miliard korun. Letos v půli srpna se silničářům podařilo získat kolaudační razítko pro takzvanou Svitavskou radiálu směrem ke Sportovní a Porgesově ulici. Na opačné straně tunelu ale takový úspěch stále nemají.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související