Králík na grilu, Čerkeský šašlik, Dortík Zdenky z Polešovic a Tvarohový koláč bez těsta od paní Ludmily

Králík na grilu
(recept zazněl v Apetýtu z brněnského studia dne 19. 06. 2008)
Potřebujeme pro 6 osob:
1 králíka (asi 1 500 g), 5 větviček čerstvého tymiánu, 1/2 l bílého vína, 1/4 l sójové omáčky, čerstvě mletý pepř, několik zrnek pepře, olej na potření, sůl.


Postup:
Králíka rozdělíme na 6 porcí a vložíme spolu s tymiánem do kastrolu nebo hluboké mísy. Bílé víno a sójovou omáčku smísíme v kastrolu, dostatečně okořeníme čerstvě mletým pepřem, přidáme ještě několik zrnek celého pepře a necháme přejít varem. Ještě horké nalijeme na králíka. Přikryté pokličkou uložíme do chladna na jeden den. Před grilování maso vyjmeme z marinády, měkkým papírovým ubrouskem je jemně osušíme, opepříme a potřeme olejem. Takto připraveného králíka grilujeme 30 - 40 minut (podle stáří králíka). Čas od času jej obrátíme a potřeme marinádou. Teprve před podáváním maso osolíme.


Recept Apetýtu

Čerkeský šašlik
(recept zazněl v Apetýtu z brněnského studia dne 21. 06. 2008)
Potřebujeme pro jednu osobu:
75 g drůbežích jater, 75 g telecích nebo vepřových jater, 2 rajčata, 75 g žampiónů, 50 g anglické slaniny.


Postup:
Játra nakrájená na hrubší kostky, žampióny vcelku, slaninu v tenkých proužcích, rajčata rozkrájená na větší čtvrtky, menší na polovinu, navlékneme na špíz. Opepříme čerstvě mletým pepřem, lehce potřeme olejem a krátce po obou stranách grilujeme.


Dortík Zdenky z Polešovic
(recept zazněl v Apetýtu z brněnského studia dne 27. 06. 2008)
Potřebujeme:
25 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru, 1 dcl mléka, 1 dcl oleje, 1 prášek do pečiva, 3 celá vejce.


Postup:
Všechny ingredience smícháme, dobře utřeme a vylijeme na vysoký plech vyložený pečícím papírem - pečeme v troubě na 180 °C. Upečené necháme vychladnout, vezmeme stejně velký plech a opatrně upečené překlopíme na plech nový. Na korpus uděláme dobrotu, na kterou potřebujeme: 1 šlehačku + 1 vanilkový cukr - ušlehat a smíchat s jedním tvarohem. Natřít na korpus - poklást hustě ovocem - jahody, maliny, meruňky (i kompotované) atd. Svařit 3 sáčky želatiny - nejlépe s obrázkem rybízu - nechat bublat 18 vteřin, nechat vychladnout a rozetřít na ovoce.


Tvarohový koláč bez těsta od paní Ludmily ze Zlína
(recept zazněl v Apetýtu z brněnského studia dne 27. 06. 2008)
Potřebujeme:
1. směs: 3 hrnky (250 ml) polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva - smíchat.
2. směs: 1-3 balíčky tvarohu (ne vaničky), 3 celá vejce, 1/2 l mléka, balíček rozinek namočených do rumu, šťávu z 1 citronu, cukr podle chuti.


Postup:
Plech vymazat SILNĚ máslem a na dno nasypat polovinu směsi číslo 1. Na tu rozetřít směs číslo 2 a zbytkem č. 1 posypat vršek. Celé dílo zakončíme nastrouháním ztuhlé 1/8 másla na celý koláč a pečeme cca 30 minut.