Králický Sněžník má novou atrakci. Nejdelší visutou lávku na světě v resortu Dolní Morava

13. květen 2022

Dolní Morava je nejvýchodnější a zároveň nejsevernější obec Pardubického kraje. Patří k oblíbeným turistickým destinacím a zajímavé návštěvnické atrakce tam přibývají téměř každý rok. Myšlenka vybudovat nad údolím Mlýnského potoka visutou lávku vznikla v roce 2020. Světový unikát postavila česká firma z Rožnova pod Radhoštěm.

Visutý most Sky bridge 721, dlouhý téměř tři čtvrtě kilometru, vznikl poblíž horní stanice lanovky Sněžník. Vstup na něj se nachází poblíž horské chaty Slaměnka. Most se klene nad údolím Mlýnského potoka, v nejvyšším bodě ve výšce 95 metrů nad zemí a spojuje protilehlé hřebeny Slamník a Chlum. Oba konce mostu se ale nenacházejí ve stejné úrovni. Most začíná v nadmořské výšce 1110 metrů a Chlumu se dotýká v nadmořské výšce 1116 metrů.

Nejdůležitější částí konstrukce je šest nosných lan, větším výkyvům mostu potom brání ještě stabilizační lana. Lávka se stavěla také pomocí dronu a montáž mostovky, která trvala dva měsíce, probíhala horolezeckou technikou. Nosnost mostu je po zkušebním provozu koncipována na 500 lidí. Konstrukce lávky musí v horských podmínkách odolat extrémním výkyvům počasí. Měla by vydržet nárazy větru až 200 kilometrů v hodině.

Můžete se vydat i přes Most času

Součástí projektu zážitkového mostu je také naučná stezka Most času. Vznikla ve spolupráci Resortu Dolní Morava s Lesy ČR, obcí Dolní Morava a Muzeem československého opevnění z let 1935 až 1938. Díky aplikaci v chytrém mobilním telefonu most návštěvníka přenese ze současnosti do minulosti a zase zpět, a to prostřednictvím vyprávění chlapce, který na pozadí událostí naší historie objevuje příběh své vlastní rodiny.

Visutý most je jednosměrný. Po dosažení jeho konce na Chlumu se návštěvníci mohou vydat zpět stezkou v krajině, kde cestou narazí na objekt lehkého opevnění, tzv. řopík, typický pro pevnostní oblast Králicka a Staroměstska. Cestu lemují také informační panely, které jsou tematicky a časově seřazené tak, aby se návštěvníci při procházce pomyslně dostali zpátky do současnosti a výchozímu bodu u chaty Slaměnka.

Dolní Morava má světové prvenství. Tamní visutá lávka pro pěší je dlouhá skoro tři čtvrtě kilometru

Lávka v Dolní Moravě překonala parametry dosud nejdelšího mostu světa pro pěší, který se nachází poblíž portugalského města Arouca a měří 516 metrů. Nejdelším visutým mostem vůbec je nedávno otevřený 1915 Çanakkale Bridge v Turecku přes úžinu Dardanely. Ten je ale určený pro auta.

Resort v Dolní Moravě turisté využívají po celý rok. V zimě tu mají k dispozici osm sjezdovek všech stupňů obtížnosti. Celý areál se může pochlubit hned několika „nej“. Svézt se tam můžete nejdelší horskou bobovou dráhou v Česku, podívat se do útrob největšího modelu mamuta na světě nebo se projít po Stezce v oblacích, zážitkové stavbě nedaleko horní stanice lanovky Sněžník.

Stezka v oblacích a Sky Bridge 721
Spustit audio