Krajští hejtmani se pokusí dohnat skluz ve vyjednávání o operačním programu s Bruselem

30. březen 2007

Česká republika má pro příštích šest let přislíbeno z Evropské unie 780 miliard korun, z toho asi 140 miliard připadne krajům. Ty už si pro využití peněz připravily vlastní osnovy, takzvané regionální operační programy, které jsou společné obvykle pro dva sousední kraje. Například Region soudržnosti jihovýchod, kam patří Jihomoravský kraj a Vysočina, má šanci do roku 2013 vyčerpat téměř 20 miliard korun. Tento týden se všichni hejtmani sešli v Brně, aby se s ministrem pro místní rozvoj Jiřím Čunkem dohodli na prioritách při čerpání a postup vyjednávání operačních programů s Bruselem.

Zatímco dosud šlo z evropských fondů na jižní Moravu a Vysočinu 400 milionů korun ročně, z regionálního operačního programu to budou tři miliardy za rok. Administrativa se přitom zjednoduší, říká ředitelka Úřadu regionální rady Regionu soudržnosti jihovýchod Marta Sargánková: "Veškerá pravomoc o rozhodování a alokaci finančních prostředků přešla na Region soudržnosti. Už tyto věci nekoordinuje ministerstvo pro místní rozvoj, jako to bylo u společného regionálního operačního programu. Délka vyřizování projektů závisí na jejich složitosti. Pokud se jedná o velký investiční projekt, tak je to řádově několik měsíců příprava projektu. Pokud je to jednodušší projekt, tak se ta doba zkracuje."

Úřad regionální rady sice poskytuje konzultace žadatelům o evropské peníze už teď, i když regionální operační program dosud Evropská komise neschválila. Ve vyjednávání má Česká republika asi osmiměsíční zpoždění. Podle ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka by jednání mohla skončit do srpna: "Kdyby Česká republika neměla skluz osm měsíců, tak už mohla začít čerpat dnes. Když ten skluz má, tak se pokusíme ho trošku dohnat tak, abychom mohli čerpat na podzim. Jsem přesvědčen o tom, že vyčerpáme všechny peníze, které nám Evropa nabízí."

Čunek slíbil, že stát krajům poskytne peníze na kofinancování projektů. Celkem by mělo jít asi o 1,5 miliardy korun za rok. Priority Jihomoravského kraje a Vysočiny pro čerpání z fondů shrnul hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil: "Do dopravní infrastruktury chceme dát 51 procent, do cestovního ruchu 19 a 26 procent na venkovské prostory. Tři procenta je takzvaná technická administrativa."

autor: gaj
Spustit audio