Krajské nemocnice převáží do jiných zařízení už i pacienty v těžkém stavu

Nemocnice Zlínského kraje v pátek přesunou pět pacientů s koronavirem napojených na umělou plicní ventilaci do pražské Fakultní nemocnice v Motole. Dosud přeložily na standardní lůžka do nemocnic v okolních krajích 27 pacientů. 

U převozu pacientů napojených na umělou plicní ventilaci jde podle mluvčího krajských nemocnic Egona Havrlanta o výjimečnou a medicínsky i logisticky náročnou akci. Nemocnice v kraji jsou na hraně kapacitních možností, je v nich 482 covid pozitivních pacientů.

Intenzivní péči potřebuje přes 100 pacientů s covidem i jinými diagnózami, zbývající kapacity jsou již omezené. Většina covidových pacientů na intenzivních lůžkách potřebuje ventilaci dlouhodobě, zpravidla několik týdnů. 

"Z nemocnic ve Zlíně, Uherském Hradišti a Kroměříži bude pěti sanitkami záchranné služby přepravováno do Prahy do největší nemocnice v zemi pět pacientů s koronavirem v tom nejzávažnějším stavu. V každé sanitce bude lékař, pojedou současně a budou mít i policejní doprovod," uvedl mluvčí. 

Do motolské nemocnice pojedou čtyři muži a jedna žena ve věku od 44 do 64 let. Po dvou pacientech bude z nemocnic v Kroměříži a Uherském Hradišti, jeden ze Zlína. 

Na umělou plicní ventilaci je v krajských nemocnicích napojeno 85 pacientů s covidem i jinými diagnózami. Dalších 425 pacientů je s covidem na standardních lůžkách vybavených kyslíkem. V kraji podle Gabrhelíka příliš nehrozí nedostatek lůžek, léků, ochranných pomůcek nebo přístrojů, ale zdravého personálu.

"Zatím covidových pacientů, kteří potřebují hospitalizaci, v našem kraji stále přibývá. V počtu nakažených na 100.000 obyvatel jsme nejhorší v celé republice. Žádáme o spolupráci i zdravotnická zařízení v jiných krajích, ale určitě to není tak, že bychom mohli pacienty odsouvat do nekonečna. Nejdůležitější je personál. Nesmí nastat situace, kdy nám na nemocenskou nebo do karantény bude odcházet více zdravotníků, než se jich po vyléčení vrací zpět do provozu. Po všech dalších stránkách jsme připraveni dostatečně," uvedl Gabrhelík. 

Nemocnice Zlínského kraje začaly s přesuny covidových pacientů do jiných regionů na konci minulého týdne. Dosud přeložily na standardní lůžka do nemocnic v okolních krajích 29 pacientů. 

Podle primáře ARO oddělení zlínské nemocnice a koordinátora transportu Tomáše Gabrhelíka jde zřejmě o poslední přesun:

autor: Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související