Krajská potravinová banka se připojí k celorepublikové sbírce. Chybí jí hlavně trvanlivé potraviny

20. listopad 2020 07:00

Nedostatek trvanlivých potravin a drogistického zboží pro lidi v nouzi chce Potravinová banka Libereckého kraje vyřešit už v sobotu 21. listopadu. Připojí se k plánované celorepublikové sbírce.

Zásoby bance chybí nejen kvůli většímu počtu žádostí o pomoc v nouzi, ale i kvůli zrušené jarní sbírce. Ta se letos vůbec nekonala, protože byl vyhlášený nouzový stav. Chystaná podzimní sbírka se bude řídit přísnými pravidly.

Počet lidí, kteří žádají o pomoc v nouzi, se v době pandemie zvyšuje

Čtěte také

„Bude se lišit v tom, že na každé provozovně nebo na každém obchodě můžou být maximálně dva dobrovolníci a nesmí nakupujícím předávat letáčky. Takže se je budeme snažit oslovit jiným způsobem, aby věděli, co vlastně mají nakoupit,“ přiblížil ředitel krajské potravinové banky Josef Vlček. V Libereckém kraji se sobotní sbírky zúčastní 15 obchodů z řetězců Makro, Globus, Tesco, Lidl, Billa, Kaufland, drogerie Rossmann a DM drogerie. Zapojeny jsou i online obchody Rohlik.cz a Tesco Online nákupy.

Potravinové bance schází hlavně trvanlivé potraviny a drogistické zboží, čerstvé potraviny dodávají velké obchody. Lidé tak můžou koupit například těstoviny, rýži, dětské přesnídávky nebo třeba toaletní papír. Nákup pak můžou v zapojených obchodech darovat bance prostřednictvím dobrovolníků, nebo ho můžou přinést osobně do sídla banky v liberecké ulici Pionýrů.

„Co se týká donášky přímo od lidí, tak přivítáme hlavně trvanlivé potraviny. Ty by měly být v originálních obalech z obchodu. Nelze, jak se říká, doma šáhnout do mrazáku, protože my jsme potravinářský podnik a musíme garantovat, že ta potravina odsud jde bezpečná. Třeba těstoviny, které můžeme dát do balíčku, konzervy, oleje, dětské plenky a tak dále,“ vysvětlil Josef Vlček.

Liberecká potravinová banka letos rozdělila o 23 tun potravin víc než loni

Pracovníci banky letos jen do konce října rozdělili mezi potřebné už 156 tun potravin. To je o 23 tun víc než za celý loňský rok. Potravinová banka spolupracuje s téměř 60 neziskovými organizacemi a městy, které zprostředkují pomoc konkrétním lidem.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související