Kraj plánuje vybudovat v prostějovské nemocnici nový hospic. Opozice záměr kritizuje

25. listopad 2017

Olomoucký kraj chce v Prostějově vybudovat hospic za 14 milionů korun. Investuje do budovy, kterou má v pronájmu prostějovská nemocnice. Opozice rozhodnutí kritizuje kvůli neexistující koncepci péče o umírající. Nový hospic má nabídnout 24 lůžek a fungovat by mohl už od poloviny příštího roku.

„V té čtyřpodlažní budově s ochozy úplně vzadu, tam máme dole infekční oddělení, jsou tam také tři stanice následné péče,“ ukazuje ředitelka nemocnice Marie Marsová budovu bývalé LDN. „Jedna část je využívaná jako šatna pro uklízečky, pro zdravotní školy, je to spíš takové skladiště, protože to tam není nijak upravené. A právě z těchto prostor chceme udělat novou stanici. Je to přímo v areálu, ne mezi těmi akutními lůžky, ale v místě, kde je klid,“ popisuje ředitelka.

Prostějovská nemocnice je součástí holdingu Agel. Budovy patří Olomouckému kraji. A právě krajští zastupitelé přestavbu pavilonu na hospic za 14 milionů korun. Vzniknout by mělo více než 20 lůžek. „Byli bychom rádi, kdybychom tuto péči vůbec nepotřebovali, ale populace stárne, terminální stádium tady je a paliativní péče je potřeba,“ uvedl hejtman za hnutí ANO Ladislav Okleštěk.

Rozhodnutí vládnoucí koalice ale kritizují opoziční zastupitelé. Vadí jim, že kraj investuje peníze, aniž by měl k dispozici ucelenou koncepci tzv. paliativní péče. „Chtěli jsme, aby se ten bod stáhl a odborně dopracoval. Je to šité horkou jehlou a 14 milionů není malá částka. Navíc to jde do nemocnice, jejímž vlastníkem je Agel,“ říká Blanka Kolečkářová za Starosty a nezávislé.

Podle hejtmana je přitom i bez odborných podkladů jasné, že hospicová péče je v kraji potřeba. Je přesvědčený, že v budoucnu se rozhodnutí investovat hned ukáže jako správné.

autor: tas
Spustit audio