Kraj a dráhy chtějí zvýšit bezpečnost na přejezdech

11. červenec 2003

Zvýšení bezpečnosti provozu a zrychlení železniční dopravy na železničních přejezdech v Jihočeském kraji je cílem projektu, který vznikne v pracovní skupině společně s Českými drahami. Dokument bude součástí akčního plánu rozvoje kraje na rok 2004. V doplňku memoranda o spolupráci při řešení dopravní obslužnosti a rozvoji železniční infrastruktury v Jihočeském kraji to tento týden stvrdili podpisy hejtman Jan Zahradník a generální ředitel ČD Petr Kousal.

"Obsahem projektu bude návrh technických, investičních a organizačních opatření zejména na těch železničních přejezdech, které jsou místem dopravních nehod. Počítá se i s následným odstraňováním krizových míst," řekl ČTK Zahradník. V Jihočeském kraji je 985 železničních přejezdů. Na nich loni při 27 dopravních nehodách pět lidí zemřelo a devět bylo vážně zraněno. Podle Kousala budou ČD celostátně do zabezpečení železničních přejezdů investovat více než 300 milionů korun. "Bude vybudováno 69 nových přejezdových zařízení a 40 rekonstruováno. V ČR máme na 8000 přejezdů a kdybychom jenom polovinu z nich chtěli vybavit světly, museli bychom investovat devět miliard korun. Vybavení závorami by přišlo na 13 miliard," uvedl Kousal. Zlepšit situaci podle něj mohou i neinvestiční opatření jako zpomalovací retardéry či osvětlení. V tom budou ČD postupovat ve spolupráci s kraji podle místních podmínek.

Podepsaný dodatek memoranda počítá i s úzkou spoluprací Jihočeského kraje a ČD při chystané rekonstrukci mostu přes Lužnici v Bechyni na Táborsku, který slouží železniční i silniční dopravě. Práce by měly postupovat v dohodnutých termínech, aby výluky železniční dopravy byly minimální. Oba partneři také budou společně pomáhat integrované střední škole v Českých Velenicích na Jindřichohradecku, která jako jediná v kraji vyučuje obory zaměřené na železniční dopravu a přepravu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio