Kouření, závislost a pomoc při odvykání

5. duben 2007
Vaše téma

Lidskou neřestí se dnes zabývalo naše téma. Mluvili jsme o kouření a o závislosti na něm. Do nejdůležitější, snad nejzajímavější a také několik rad, jak s kouřením přestat, jsme vybrali do souhrnu Vašeho tématu.

Indiáni tabák používali hojně jako rituální a léčivou rostlinu. Po objevení Ameriky se pak objevily i nové obzory pro kuřáky, tabák se začal dovážet ve velkém a jeho velicí odpůrci například indický král Jakub První si uvědomili, že na tabáku se dá velmi dobře vydělat, zvýšili dovozní clo a z dovozu tabáku pak udělali většinou své královské monopoly. I přesto se počet kuřáků zvyšoval a to až dodnes. Stejně tak se zvyšoval i počet těch, které tabák zabil.

Eva KRÁLÍKOVÁ, Centrum pro léčbu závislosti na tabáku:
Celosvětově je to pět milionů obětí letos. V celé republice osmnáct tisíc, což je něco přes šestinu, u nás umírá kolem statisíc lidí ročně a z toho něco mezi pětinou a šestinou těch osmnácti tisíc umírá na následky nebo nemoci způsobené kouřením.

Jiří KOKMOTOS:
Říká doktorka Eva Králíková z Centra pro léčbu závislosti na tabáku. Když ji doplní ještě Jan Zajac z třetí chirurgické kliniky pražské motolské nemocnice, tak vážná onemocnění nejsou to jediné, co může kouření doprovázet.

Jan ZAJAC, III. Chirurgická klinika, Nemocnice Motol:
Děláme výzkum vlivu kouření na chirurgii na léčbu pacienta, ten vliv je už celosvětově známý, hlavně co se týče hojení ran. Tam se prodlužuje ta doba. Když se ta rána hojí. Současnější infekce u chirurgického pacienta v ráně, který kouří před operací. Tak jisto je známý vliv hlavně v plastické chirurgii, kdy je zhoršení toho hojení celkově. Dokonce může dojít i k odumření štěpu.

Jiří KOKMOTOS:
A třeba i v případě obyčejné zlomeniny její srůst trvá o deset až patnáct dnů déle u kuřáka než u nekuřáka. A jak z toho ven? Vím, jako nekuřákovi se mi to říká opravdu lehce, ale jednoduše, zahodit cigarety a už se k nim nikdy nevrátit, a protože je to opravdu těžké, existují tu Centra pro odvykání závislosti na tabáku.

Eva KRÁLÍKOVÁ, Centrum pro léčbu závislosti na tabáku:
První kontakt je se sestrou většinou telefonický, kdy se objednáváme. Ona vysvětluje, jak to funguje, že ho čekají dvě dlouhé vstupní návštěvy. Ta první je zhruba hodinová, kdy vyplňuje různé dotazníky zaměřené na míru závislosti na nikotinu. Obsahuje taková základní klinická měření a pak se objedná na vstupní návštěvu, která trvá zhruba dvě nebo více hodin, kdy si vysvětlujeme, co je kouření a probíráme jeho vlastní takové typicky kuřácké situace a snažíme se ho přimět, aby on sám si našel dopředu náhradní řešení, jak se těm situacím buďto vyhne, když to jde, nebo když se jim může vyhnout, jak je přežije jinak bez cigarety.

Jiří KOKMOTOS:
Popisuje práci v centru Eva Králíková. Kontakty na odborníky by měl poskytnout každý praktický lékař, nebo se dají najít na internetové stránce www.slzt.cz a poslední tip na internetovou stránku berte, milí kuřáci, nejen jako adresu, ale i jako dobrou radu www.dokurte.cz.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu