Kostelní věž v Doubravníku dostala novou měděnou kupoli

Zhruba čtyřicet metrů vysoká věž kostela Povýšení svatého Kříže v Doubravníku na Tišnovsku dostala novou měděnou kupoli. Jde o věrnou repliku původní báně, která byla v havarijním stavu. Původní termín usazení minulý týden muselo vedení městyse kvůli špatnému počasí zrušit.

Nová střecha na věži je jen jednou částí oprav. Práce na kostele začaly v závěru loňského roku a jsou postupně naplánované až do roku 2023. Tomu dlouhému období odpovídají i celkové náklady, které přesahují 60 milionů korun. To je na farnost v malém městysu poměrně dost, ale většinu peněz se podařilo získat v dotačním programu.

Je v plánu například výměna některých krovů lodi kostela a pravděpodobně úplně nová bude druhá menší věžička. Restaurovat se budou taky omítky a kostel bude mít novou elektroinstalaci, vnitřní osvětlení i ozvučení. Uvnitř kostela je teď momentálně po obvodu odkrytá část podlahy. Nově v ní bude kanálek, který pomůže s odvlhčením zdiva. A díky odkrytí části podlahy se do průzkumu pustili i archeologové.

V severozápadním rohu kostela se díky výkopům podařilo odkrýt základy stěny, která patřila původnímu kostelu ze 13. století. O něm archeologové věděli, ale stále není jasné, jaký měl tvar a kde přesně stál. To by mohl právě ten nový objev poodhalit. A díky tomu, že mohou vidět, co je pod podlahou, tak můžou lépe zmapovat i další stavební vývoj místa, a to až do 16. století, kdy začal vznikat současný kostel.

autor: Hana Florianová
Spustit audio