Kostel sv. Rodiny v Havlíčkově Brodě si od státu pronajme městská firma. Pro kulturu

19. květen 2019 05:50

Kostel bývalého kláštera v Havlíčkově Brodě si od státu do konce roku 2026 pronajme společnost Městské kino a divadlo Ostrov patřící městu.

Ročně za to bude platit 22.000 korun, nejnižší možnou částku, kterou Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ve výběrovém řízení požadoval. Nabídka přišla jediná, sdělil mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka. Do konce minulého roku se o provoz barokního kostela staralo muzeum, pokračovat ale nechtělo.

Město kostel chtělo

Nabídky úřad přijímal do dneška. Městská společnost se o pronájem kostela svaté Rodiny ucházela na základě usnesení rady města. „Nesmírně nám záleží na tom, aby ten kostel dál sloužil veřejnosti a prostřednictvím Městského divadla a kina tomu tak do budoucna bude,“ řekl havlíčkobrodský starosta Jan Tecl (ODS).

Jednatel městské společnosti Tomáš Hermann předpokládá, že smlouva na pronájem kostela bude uzavřená do konce měsíce. „V tuto chvíli počítáme s tím, že provoz bude zachován ve velmi podobném duchu, jak na to byla veřejnost po celá léta zvyklá,“ řekl. V kostele tak kromě koncertů a dalších kulturních akcí budou i prohlídky s průvodcem. Konat by se tam mohly i další slavnostní obřady vhodné do takového prostoru, jako jsou svatební obřady nebo předávání maturitních vysvědčení.

Pro havlíčkobrodské Muzeum Vysočiny, jež je kraje, byla starost o kostel zatěžující. Dříve to řekl jeho ředitel Michal Kamp. Provozování kulturních akcí podle něj ani nepatří do práce muzea.

Kostel je součástí bývalého augustiniánského kláštera, v němž jsou teď úřady. Část, kterou stát pronajme, má užitnou plochu 477 metrů čtverečních. Zůstane tam mobiliář a další vybavení, jako jsou oltáře, varhany či zpovědnice. Míst k sezení tam je 316.

zdroj: ČTK
Spustit audio