Kosmonoské koupaliště zaplavily modely soutěžních aut. Při šampionátu v rallye běhali i závodníci

13. září 2021

Tři desítky rádiem řízených modelů a jejich majitelé se proháněli areálem kosmonoského koupaliště. Organizátoři tam připravili jeden ze závodů republikového šampionátu v rallye, jako Memoriál Františka Doležala. Muže, který stál u zrodu tohoto sportovního odvětví ve Středočeském kraji.

Tyto soutěže rádiem řízených modelů aut se hodně podobají klasické rallye. "Startuje se na čas na obrazovku. Pět vteřin před tím začne obrazovka pípat, aby dotyčný věděl, kdy má vyjet a konec snímá fotobuňka, takže čas je hodnocen velice přesně," přibližuje jeden z organizátorů závodů Jan Orolín.

Na to, jak má trať těchto závodů vypadat, neexistují závazné předpisy. Trať v Kosmonosích vytvořili pořadatelé dva dny před závodem. Závodily na ní modely ve velikosti 1:10, na zadních sklech aut byla většinou uvedena jména majitelů závoďáků.

Jan Orolín, Memoriál Františka Doležala - rádiem řízené modely

Kdo by si však myslel, že majitelé těchto závodních strojů drží pouze v ruce vysílačku a závodí jenom auta, byl by na omylu. "Rallye je specifická oproti bugynám a okruhovým závodům v tom, že za těma autíčkama běháme. Není pro nás ani tak důležitá rychlost, ale rychlý výjezd ze zatáčky a hlavně, abysme to autíčko stíhali," říká s úsměvem Jan Orolín.

V Kosmonosích se sešli na závodech nadšenci,aby si připomněli jednoho ze zakladatelů tohoto sportu ve středních Čechách - Františka Doležala. Poslechněte si v reportáži Pavla Petra, jak na něj vzpomínají.

Stanislav Knespl, Memoriál Františka Doležala - rádiem řízené modely
autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio