Košická poprocková kapela NO NAME slaví dvacáté narozeniny

22. listopad 2016
Regionální scéna

Když se před mnohými lety rozhodl jeden košický zábavový a svatební muzikant Dušan Timko starší udělat ze svých čtyř synů muzikanty, obětoval tomu maximum. Na počátku všeho nebyla žádná garáž, jak tomu v mnoha případech bývá, ale „trojizbový" byt.

Po dlouhých tahanicích o název kapely se partička převážně rodinných muzikantů rozhodla nechat ji bez názvu - tedy NO NAME.

Od roku 1996 si začali „Timkovci" plnit svůj sen.

První úspěchy odstartovala soutěž „Zlatý pohár", která chlapcům otevřela dveře do hudebního světa a pak už to šlo ráz naráz.

Čtěte také

Převzatý repertoár vystřídal záhy vlastní a první album „NO NAME" spatřilo světlo světa v roce 1998.

Další alba na sebe nedala dlouho čekat, stejně jako nezpochybnitelné úspěchy a popularita i za hranicemi Slovenska.

František Mifek a Igor Timko

O oblibě kapely v Čechách svědčí mimo jiné i osm Slavíků bez hranic, kterými se kapela pyšní stejně jako zlatými a platinovými alby.

Frontman a zpěvák NO NAME Igor Timko se i s hráčem na klávesy Zoltánem Sallaiem, zvaným Zoli, zastavili ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové.

Společně s Františkem Mifkem probrali celou kariéru a výsledkem je pořad Regionální scéna.

Hezký poslech!

autor: František Mifek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.