Areál pro lidi bez domova ve Vlhké ulici v Brně bude fungovat i příští rok

28. květen 2020, aktualizováno

Areál pro lidi bez domova ve Vlhké ulici v Brně bude součástí základní sítě sociálních služeb na jihu Moravy. Místo pro pomoc chudým nebo závislostmi ohroženým lidem funguje od letošního dubna. Neziskové organizace tam testovaly lidi bez domova na nemoc covid-19. 

Rada města Brna na své minulé schůzi rozhodla, že centrum ve Vlhké ulici bude fungovat i nadále.

Areál dostane do správy nezisková společnost Podané ruce. Na provoz bude moct nově získat peníze i ze státního rozpočtu a taky z pokladny Jihomoravského kraje. Vedení Brna na své minulé schůzi schválilo taky peníze na provoz dalších sociálních služeb. Tři čtvrtě milionu korun dostane Diecézní charita a Armáda spásy na navýšení počtu pracovníků a rozšíření provozu nízkoprahových center.

Po dohodě s Jihomoravským krajem má zůstat v provozu taky areál v bývalých židenických kasárnách. Tam provoz organizuje Spolek křesťanské pomoci Bučovice. Magistrát se dohodl s policií, které kasárna patří, že si prostory půjčí do konce roku 2022.

„Ta nemovitost byla velmi dlouho neudržovaná, takže tam budeme muset udělat nějaké drobné úpravy – natáhnout znovu elektřinu, zprovoznit topení, tak aby se prostory daly využívat i v zimě,“ říká náměstek primátorky Robert Kerndl z ODS.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související