Korektnost zabíjí veškerý humor. Je skvělé nebrat se vážně a mít nadhled, soudí Jitka Čvančarová

28. duben 2022

S režisérem Radkem Bajgarem právě dotočila pokračování seriálu Tři vdovy. „Velmi nás to těšilo a hodně jsme přitvrdili. Jak v humoru, tak v ději,“ přibližuje natáčení herečka. Proč velmi ráda vzpomíná na babičku? Co si myslí o výchově dětí? Jak se jí žije na venkově? Jaká zvířata chová? Jak vezla ovci v autě? Myslí ekologicky? Co pro ni znamená pomoc v organizaci Debra? Více uslyšíte v audiu.

„Je to nadsázka,“ popisuje výsledné dílo. Mám ráda humor, který je na ostřejší hraně. Nejsme tam korektní, protože korektnost zabije veškerý humor. To panebože nejde! Řekněte mi nějaký korektní vtip!“ obrací se k publiku v Radiocafé Vinohradská 12. „Vraťme se sami k sobě a buďme normální!“

Humor je správná cesta 

Herečka Jitka Čvančarová a moderátorka Tereza Kostková

„Myslím, že humorem se dá spousta věcí posunovat. To se ukázalo u seriálu Most!, kde jsme měli výrazně kontroverzní témata. Ale protože si tam dělali legraci všichni ze všech, tak to nikoho nepohoršovalo. Nikdo si nemohl stěžovat. To je možná cesta, jak lidem něco říct. Humorem,“ myslí si Jitka Čvančarová.

„Je skvělý nebrat se někdy vážně a mít nadhled. Teď mluvím jako mudroprd. Taky to někdy neumím, ale vnímám to a snažím se o to,“ uzavírá herečka v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.