Kopec Hostýn zmiňuje už Jan Amos Komenský, historie tohoto poutního místa ale stále není zcela známa

Svatý Hostýn je magické místo, které je v současnosti jedním z nejvíce navštěvovaných poutních míst v České republice. Jaká je jeho historie a odkud se vzal jeho název?

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

Hostýn je se svými 735 metry nad mořem výraznou dominantou Hostýnských vrchů a je viditelný i z velké dálky. Už v minulosti se mu začalo říkat maják Moravy. Jaká je vlastně jeho historie?

Existují hypotézy, že první osídlení Hostýna bylo už ve starší doby kamenné. Podle archeologických nálezů se na Hostýně nacházelo rozlehlé pravěké hradiště a tato výrazná dominanta okolní krajiny stála na takzvané Jantarové stezce, která vedla od Baltu k Jadranu. Vrchol Hostýna obepíná i dnes stále viditelný val, který má délku přes 1800 metrů a místní hradiště chránil.

Vznik názvu kopce Hostýn je nejasný. Podle jedné z teorií mohl vzniknout z pojmenování božstva. Je ale prokázáno, že název Hostejn používal už Jan Amos Komenský. Ten má na své mapě u názvu Hostýna nakreslena dvě zkřížená kladívka, což je znak pro doly. Zajímavostí ale je, že se zde kromě kamene nic k dobývání nenachází. I místní stavební kámen je velmi významný. Byl například uložen do základů pražského Národního divadla.

Svatý Hostýn je místo, ke kterému už dlouhá staletí utíkají lidé jako k místu, které je spojeno s určitou ochranou, s pocitem bezpečí. Je to místo, které má velice zvláštní atmosféru a jeho návštěvníci potvrzují, že se sem rádi opakovaně vrací.

V době, kdy panovala na Hostýnu nefalšovaná zima, vyrazili za tajemstvími historie místní lokality i do místní baziliky Petra Kopásková a Zdeněk Urbanovský, kteří zde pro vás připravili další reportáž z cyklu Záhady a tajemství Zlínského kraje.

autoři: Petra Kopásková , Zdeněk Urbanovský , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související