Konopí ze Slušovic už roste. K lékařům zamíří v polovině roku, bude levnější než dovozové

20. únor 2018
Zprávy

V polovině tohoto roku by měly lékárny začít prodávat znovu české léčebné konopí. Dodávku má zajistit vítěz veřejné zakázky Elkoplast Slušovice.

Rozhodl o tom Státní ústav pro kontrolu léčiv. Firma už v minulosti dodala i historicky jedinou várku českého léčebného konopí.

Pak ale výrobce nestihl zajistit český certifikát kvality. Na první dodávku dostal výjimku, protože měl laboratorní testy z Nizozemí.

Poté kontrolní úřad vyhlásil nový tendr na dodavatele. Až do loňska se ale nikoho jiného nepodařilo najít. Jediní pěstitelé ze Slušovic jsou totiž schopní zajistit přísné podmínky pro pěstování, sklizeň a skladování. Proto také uspěli v opakovaném výběrovém řízení.

03594186.png

Podle objednávky státního ústavu by měla firma dodat čtyřicet kilogramů. Jak už dříve uvedla jeho mluvčí Lucie Přinesdomová, cena bez marže lékáren se má pohybovat okolo 165 korun za gram. Za konopí dovezené z Nizozemska platí pacienti zhruba tři sta korun.

Konopí může v této chvíli předepisovat jednadvacet českých lékařů. Maximální měsíční dávka pro jednoho pacienta činí 180 gramů.

Sušené květy se v různé formě podávají hlavně na tlumení chronické bolesti a na neurologické problémy.

Léčebné konopí smí předepsat lékař jen elektronickým receptem. Navíc to musí být lékař se zákonem určenou způsobilostí. Tedy neurolog, onkolog, nebo odborník v paliativní péči, Řekla Marcela Škrabalová z agentury pro léčebné konopí Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Využítí léčebného koponopí se budeme věnovat dnes v 17.32 v pořadu Co vy na to.

autor: rv

Související