Konopí má pozitivní vliv až na osm desítek různých diagnóz. Zjistili při výzkumech vědci ze Slušovic

Vědci z výzkumného ústavu Cannasan ve Slušovicích posuzují léčivé účinky konopí. Z jejich posledních výstupů vyplývá, že tato bylina má pozitivní vliv na osmdesát různých diagnóz.

Výrazných úspěchů se s nimi dosahuje u pacientů s porušenou míchou. Jaký je například rozdíl mezi léčebným konopím, které lékaři předepisují pacientům a výrobky s výtažky z konopí, nebo k léčbě jakých onemocnění se konopné přípravky využívají, na to, a více o konopí a léčbě, hovořili v našem pořadu Den ve Zlínském kraji František Bednařík z Výzkumného ústavu Cannasan a diabetolog a internista z Lékařského domu ve Zlíně Emil Záhumenský.

Léčivé účinky rostlin konopí setého jsou známy již několik tisíc let a celá řada vědeckých prací tyto účinky potvrzuje. V posledních letech se intenzita výzkumu léčebných účinků této rostliny zvýšila, prohlubují se znalosti nejen o chemickém složení, ale zejména vědomosti z oblasti farmakokinetiky, které jsou nejdůležitější z hlediska pochopení účinků látek obsažených v konopí setém na organismus.

V roce 2015 byl vyvinut zcela nový postup při zpracování konopí setého pro léčebné využití, spočívající mimo jiné v kombinaci konopí setého a léčivých bylin. V letech 2015 a 2016 byl tento způsob fytoterapie aplikován u rozsáhlého souboru pacientů s různými diagnózami. Výsledky ukazují na mimořádný potenciál využití tohoto způsobu fototerapie v humánní medicíně.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související