Konopí je neskutečně účinný lék, říká lékař. Pomáhá při bolestech, prospívá kůži i psychice

28. duben 2018

Radovan Hřib z Centra pro léčby bolesti Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně mluvil v poradně Apetýtu o léčebném konopí a jeho vlivu na pacienty.

Radovan Hřib je přesvědčený, že léčebné konopí je na rozdíl od spousty jiných bylinek nesmírně platný lék. „Stále mě fascinuje jeho pozitivní účinnost,“ říká v poradně Apetýtu.

Konopí se užívá na různé druhy bolestí, artrózy, revmatické choroby nebo neurologické onemocnění. „Možnost závislosti je menší než na alkoholu. Nejčastějšími vedlejšími účinky je omámení, to ale během pár dnů přechází. A lidé jsou pak neovlivněni,“ vysvětluje Hřib.

Podle něj léčebné konopí podléhá stejně přísným zkouškám jako ostatní léky. Povolené jsou tři formy léčení – tedy aplikace masti na kůži, polykání nebo inhalace.

Právě v brněnské nemocnici U svaté Anny mají vaporizační stanici, v níž pacienti pod lékařským dohledem mohou inhalovat léčebné konopí. Nemocnice byla prvním státním zdravotnickým zařízením, které v květnu 2015 začalo léčebné konopí předepisovat. Vaporizační místnost je podle zástupců nemocnice první ve zdravotnickém zařízení na světě.

V ČR bylo od roku 2013 vydáno na předpis téměř pět kilogramů léčebného konopí. Průměrně ho oficiálně užívá 26 pacientů měsíčně. Podle výroční zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti si v roce 2016 vzalo konopí pro utlumení bolesti nebo zmírnění zdravotních příznaků na 880 000 Čechů a Češek nad 15 let, tedy zhruba desetina populace.

 

Lékaři konopím léčí podle odborníků oficiálně několik desítek pacientů, na samoléčení ho ročně využije aspoň jednou 880 000 lidí. Léčebné konopí dříve stálo kolem stokoruny za gram, nyní je to zhruba dvojnásobek, což je vyšší cena než na černém trhu.

Právě ceny konopí byla kromě léčby různých onemocnění jedním z dotazů. Podle jedné posluchačky je totiž cena příliš vysoká na to, že jde v podstatě o volně rostoucí rostlinu. „Příprava léku je náročná, proto i ta cena je vyšší,“ vysvětloval Hřib.

Ten ale potvrzuje, že cena je pro pacienty podstatná a proto jich nepřibývá tak rychle, jak by mohlo. „Týdně nám přibývá čtyři až pět pacientů. Ale na to, jak je účinná léčba konopím, by jich mohl být mnohem více,“ říká Radovan Hřib.

Lékař Radovan Hřib
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.