Koniklecovou louku na Kamenném vrchu čeká kosení. Správci brněnské rezervace hledají dobrovolníky

Ochranáři se chystají na každoroční kosení a hrabání koniklecové louky na Kamenném vrchu v Brně, začínají proto hledat dobrovolníky.

Rezervace je jednou z největších v Evropě, kvetou na ní desetitisíce konikleců. Před nástupem léta ale musí správce rezervace – spolek Rezekvítek, trávy posekat. Pokud by louku nechali ladem, koniklece by do několika let vymizely, říká za Rezekvítek Tereza Žižková. „Každoročně nám počet dobrovolníků, kteří nám pomáhají s hrabáním pokosené trávy, ubývá. Je potřeba to všechno shrabat a odvézt z místa, aby ta biomasa neobohacovala půdu.“

„Na akci se ráno sejdou krojovaní kosáci, část plochy ručně posekají. Další plocha se dělá křovinořezy. Je ale potřeba to také shrabat a odnést, vybízíme proto veřejnost, aby také přiložila ruku k dílu,“ uvedla Žižková. Ještě před léty podle ní dorazilo i 30 až 40 lidí, loni přišlo na hrabání zhruba desítka lidí.

Letos se bude louka kosit 22. června. Dobrovolníky chtějí ekologové letos přilákat i na menší doprovodný program pro děti.

autor: tip | zdroj: ČTK
Spustit audio