Konec výjimek pro restaurační zahrádky v Brně, pódií i reklam bude méně

V centru Brna letos platí přísnější podmínky pro vzhled restauračních zahrádek. Radnice Brno-střed totiž přestala tolerovat výjimky z loni stanovených pravidel.

Hezčí restaurační zahrádky, které ladí s historickými fasádami domů a nepřipomínají opevněné přístavky. Takový cíl má radnice městské části Brno - střed, která po dohodě s městskými památkáři stanovila pravidla pro vzhled letních zahrádek v centru města.

Loni ještě městská část udělovala provozovatelům výjimky. Letos už ale porušování pravidel tolerovat nebude. Například stoly a židle nesmějí být na pódiu. To je možné použít jen v místech, kde je sklon chodníku větší než šest procent, ale také v místech, kde podesta slouží k vyrovnání plochy chodníku a vozovky, nebo tam, kde zakrývá konstrukci zastřešení.

Zahrádka nesmí být oplocená, nesmějí na ní být pokladny, výčepní pulty ani větráky. Slunečníky nebo markýzy musí mít jednotnou barvu, nejlépe navazující na barvu fasády, a reklamu smějí mít jen na lemech.

Loni ještě existovaly dvě metodiky - jedna památkářů, druhá Brna-středu. Dokumenty se v některých bodech lišily a radnice Brno-střed proto nakonec své požadavky zrušila.

Letos platí pravidla bez výjimek

Památkáři pro letošek upřesnili některé formulace, aby nebyl možný dvojí výklad pravidel. Loni také platilo přechodné období, které měli podnikatelé na to, aby se přizpůsobili novým podmínkám. To letos skončilo.

„V loňské sezóně byly ještě nějaké reklamy, někde měl někdo nějaká pódia nebo zvýšené podesty v místech, kde to není možné. Městská část Brno-střed to vyřešila tak, že těm, kdo pravidla loni nedodržovali, nasadila dvojnásobné ceny za pronájem veřejného prostranství,“ upozorňuje vedoucí odboru památkové péče brněnského magistrátu Martin Zedníček.

Restauratér: Dostal jsem dvě různá stanoviska

Provozovatelé restaurací ale i letos říkají, že pravidla pro vzhled zahrádek nejsou jednoznačná a i úředníci si je vykládají různě.

Například Pavel Podsedník, který provozuje podnik na Dominikánské ulici, si stěžuje, že třeba ohledně vymezení zahrádky mu jeden referent památkového odboru poradil jeden způsob a pak, když to konzultoval s jiným referentem, dostal úplně jiné stanovisko. Nejvíc mu ale vadí, že v minulosti zbytečně investoval nemalé peníze do vybavení.

„Předloni jsem tady měl nové pódium za 120 tisíc, které jsem si dělal svépomocí, protože jinak by stálo podstatně víc peněz. Měl jsem ho jednu sezónu a po jedné sezóně jsem ho musel vyhodit. Naměřili mi sklon 5,1 procenta s tím, že pódium může být až od šesti procent. Při tom sklonu se ničí nábytek, je to nekomfortní, jsou tam dražební kostky. Minulý rok jsem pódium neměl, jedu podle nových pravidel, takže podium nemám,“ konstatuje Podsedník.

I přes protesty podnikatelů loni Brno-střed povolilo víc zahrádek než rok předtím - celkem 220, z toho 130 v historickém centru. Letos zatím radní schválili 56 žádostí a další nejspíš ještě přibydou.

autor: gaj
Spustit audio

Související