Koncertujeme po celých státech, každá štace bude jiná, těší se na americké turné ředitelka Filharmonie Brno

3. únor 2023

Brněnská filharmonie se po padesáti letech vydává na turné po USA. Jak se orchestr chystá a jaké výzvy ho čekají? „Každá štace bude trošku jiná. Budeme se pohybovat po celých státech, takže i publikum se bude lišit,“ říká ředitelka Marie Kučerová.

Rozhovor se odehrál jen pár dnů před odletem, aktuální proto bylo i téma příprav: „Nechci riskovat ztrátu kufru, tak si beru jen palubní zavazadlo, protože už mám zkušenost, že toho na cestách moc nepotřebuji. Své společenské šaty jsem už poslala kargem spolu s oděvy hudebníků, tak ty na mě budou čekat v New Yorku,“ doufá Kučerová.

Před odletem má ředitelka filharmonie plné ruce práce. „I v naší nepřítomnosti vše běží dál. Do posledního okamžiku jsme ještě zkoušeli, protože na turné hrajeme víc koncertů s různým programem na různých místech. Část orchestru, která zůstává doma, chystá koncert Mozartův efekt – ten je určený pro nastávající rodiče. Proběhne taky jazzový a několik komorních koncertů. Besední dům určitě nezůstane prázdný.“

Celá akce se připravovala čtyři roky, technicko-logistická stránka byla extrémně náročná, mimo jiné také proto, že nebudou v USA jako turisté, ale jako pracující. „S hudebními nástroji souvisí jedna specialita, kterou americké úřady striktně vyžadují – tou je Mezinárodní úmluva o ochraně chráněných přírodních druhů. Má to dopad především na naše smyčcové nástroje, ty mohou být vyrobeny z některých chráněných dřevin. Proto každý nástroj musí mít certifikát v angličtině s razítkem od ministerstva životního prostředí,“ popisuje Marie Kučerová.

Druhá návštěva po letech

Houslista Bohumír Strnad hrál s orchestrem i na minulém americkém turné, ale potvrzuje přísloví, že nejde dvakrát vstoupit do stejné řeky. „Cítím napětí, protože se všechno mění. Budeme v Americe víc jak dva týdny, takže mě moc zajímá, v čem se to bude lišit. Těším se na Los Angeles, tam jsem ještě nehrál. Doufám, že všechno dobře dopadne, ale v muzice je to vždycky padesát na padesát.“

S jakými muzikanty a skladateli se v Americe setkají? Na co se nejvíc těší a co by se naopak mohlo pokazit? Poslechněte si v záznamu rozhovoru s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související