Koncert večera lidí dobré vůle z Velehradu odvysílal v přímém přenosu Český rozhlas Brno

4. červenec 2019

Na večeru lidí dobré vůle zazní také světová premiéra skladby Septteto někdejšího arcibiskupa Rudolfa Jana. Český rozhlas Brno jej od 20 hodin odvysílal přímým přenosem.

Dny lidí dobré vůle ve Velehradě na Uherskohradišťsku dnes nabídnou také světovou premiéru skladby někdejšího arcibiskupa Rudolfa Jana. Zazní v rámci Večera lidí dobré vůle před bazilikou ve Velehradě na Uherskohradišťsku. Český rozhlas Brno ho bude vysílat v přímém přenosu. Jde o jednu z připomínek letošního dvousetletého výročí od zvolení Rudolfa Jana třetím olomouckým arcibiskupem. Syn rakouského císaře Leopolda II byl přítelem Ludwiga van Beethovena, který ho také učil. Skladbu s názvem Septteto nastudovala zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů.

Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě letos nabídnou i unikátní Palladium země české

Věřící u Palladia země české ve Staré Boleslavi

Při čtvrtečním benefičním koncertě Večer lidí dobré vůle ve Velehradě na Uherskohradišťsku zazní světová premiéra skladby Septteto od Rudolfa Jana. Jde o jednu z připomínek letošního 200. výročí od jeho zvolení třetím olomouckým arcibiskupem.

Cyrilometodějské slavnosti ve Velehradě na Uherskohradišťsku omezí dnes a zítra dopravu. Vjezd do obce bude po dobu Dnů lidí dobré vůle uzavřený. Po předložení průkazu totožnosti se do Velehradu dostanou pouze místní, obyvatelé Modré, Salaše a Jalubí, a také lidé s vystavenými povolenkami od jednotlivých obecních úřadů a pořadatelů. Potvrdil to velehradský nezávislý starosta Aleš Mergental s tím, že obec se motoristům uzavře dnes ve dvanáct hodin.

„Uzavře se obchvat Starého Města ulice Tovární a vytvoří se obrovské parkoviště, které bude zázemím pro všechny návštěvníky a poutníky, kteří přijedou osobními auty. Na to místě je možné odstavit auto a použít kyvadlovou dopravu,“ uvedl Mergental s tím, že dopravní opatření skončí v pátek v 17 hodin.

autor: pes
Spustit audio