Komu patří? Taková otázka visí nad 47 000 domy nebo pozemky v Olomouckém kraji

21. květen 2017

Jasno o vlastníkovi není u 47 000 objektů v Olomouckém kraji. Obvykle ale nejde o domy nikoho, spíše o chyby v katastrech, při papírování. Lidé o nich ovšem mnohdy neví. V krajní situaci domy a pozemky bez vlastníků a dědiců připadnou do deseti let státu.

„Budovu skladu nikdo neřešil. Po těch letech, co se o to staráme, se tam objevil problém, který se musí řešit. Budova není naše, pozemek pod ní ano,“ říká nezávislý starosta Měrovic nad Hanou Ladislav Bařina stojí u budovy bez fasády.

Má novou střechu. Do dalších úprav se ale zastupitelstvo kvůli nevyjasněnému vlastnictví nepouští. Problém řeší s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových.

„Pokud se jedná o stavbu užívanou a vlastník jen nemá všechny údaje správně, dá se předpokládat, že opravy provádí on. U neužívaných nemovitostí je pravděpodobně nedělá nikdo. Stát samozřejmě nemůže v souvislosti s majetkem, který není v jeho vlastnictví, utratit byť jedinou korunu,“ říká Radek Ležatka.

Podle mluvčího úřadu Radka Ležatky je domů nebo jiných objektů s nejasnými vlastníky v Olomouckém kraji kolem 47 000. Jenom v Měrovicích spojuje místní několik podobných případů.

„Běžně se setkáváme s tím, že se jedná například o stavby garáží, které byly vybudovány v rámci výstavby bytových domů, ale nebyly řádně zkolaudovány a tedy katastrální úřad nemohl zapsat tyto stavby na konkrétního vlastníka," říká Radek Ležatka.

Podle něj je tak skutečně opuštěných domů bez vlastníků minimum.

autor: ahe
Spustit audio