Kometa Brno slaví 65. narozeniny a Český rozhlas Brno s ní!

26. listopad 2018

Kometa Brno slaví v těchto dnech 65. narozeniny. A že to jsou oslavy veselé! Se třinácti tituly má náš nejúspěšnější hokejový klub co oslavovat. Úřadující mistr ligy je aktuálně ve čtvrtfinále ligy mistrů a s nevelkou bodovou ztrátou bojuje o přední místa extraligové tabulky.

Navíc má každý v živé paměti až bujarou euforii, která vypukla před dvěma lety po zisku dvanáctého titulu mistra republiky, na který se čekalo dlouhých 51 let. Klub se těší ohromné fanouškovské přízni a na domácí zápasy chodí na sedm tisíc diváků.

02800924.jpeg

A tak se může plný dům těšit i na nejbližší extraligové zápasy v DRFG aréně 28. a 30. listopadu, kdy se dočká skutečně slavnostního programu (a věřme i v zisk důležitých bodů do tabulky) včetně vyvěšení jmen dalších tří legend, které tvořily historii Komety, pod strop haly.

Pestrá historie Komety

A historie to byla pestrá jako život sám, zkrátka podle rčení „jednou jsi dole, jednou nahoře“. Začátky spadají do počátku padesátých let minulého století, kdy se jako houby po dešti rodily – podle sovětského vzoru – všechny ty Dukly, Dynama, Křídla vlasti, Tankisté a Rudé hvězdy.

Pro vzpomínky na začátky Komety zašel moderátor Milan Noha za Jiřím Kolouchem

I vznik Rudé hvězdy Brno v roce 1953 byl poplatný době. Podržme se toho, že právě v tom roce bylo mužstvo sestaveno z hráčů Zbrojovky a Králova Pole, doplněno o převelené vojáky základní služby z celé republiky a úředně zařazeno do nejvyšší soutěže. Byť mnozí tehdy mluvili o vykradení tradičních brněnských klubů a fanoušci skřípali zuby, byl v Brně po hokeji hlad a na stadion za Lužánky chodilo až dvanáct tisíc diváků.

Těm, co Rudé hvězdě vyčítali zdecimování konkurenčních týmů ze Židenic a Králova Pole se vlastně není moc co divit. Vždyť mezi „policajty“ hned zkraje přicházejí skvělí hráči, na nichž v budoucnu stály úspěchy nejen Rudé hvězdy, ale i reprezentace. Vynechat z dlouhého výčtu osobností kohokoli je hřích, ale jmenovat Vlastimila Bubníka, Slavomíra Bartoně a Bronislava Dandu je nutnost. Jak na ně vzpomíná hráč první soupisky Rudé hvězdy, 86letý brankář Jiří Kolouch?

autor: Milan Noha
Spustit audio