Komedie s Pavlem Zedníčkem, dokument o J. A. Baťovi a film o domácím násilí. Osm scénářů získá peníze

Zlínská radnice podpořila osm scénářů, které se týkají města.

Mezi autory rozdělila 900 000 korun. Mezi díly je rodinná komedie s Pavlem Zedníčkem, seriál z právnického prostředí, dokumenty o Janu Antonínu Baťovi, výtvarníku Václavu Chadovi a architektce Evě Jiřičné, výpravný cyklus o zlínském zámku nebo film o domácím násilí. 

Město rozdělilo peníze prostřednictvím svého filmového fondu, který vznikl kvůli podpoře audiovizuálních děl věnujících se historii či současnosti Zlína. Radnice chce také do města a jeho okolí přilákat filmaře.

 "Film a televizní tvorba jsou úžasnou reklamou. Jejich prostřednictvím můžeme přivést do města řadu turistů. Jednak proto, že se lidé dozví, jak krásný Zlín je, a jednak lidé rádi cestují na místa, kde se natáčelo. Přínosem bude i samotné působení filmových štábů ve městě," uvedl primátor Miroslav Adámek (STAN), který je předsedou Správní rady Filmového fondu.

Město chce rozdělovat ročně až milion korun. Na první výzvu reagovaly desítky scénáristů a produkčních společností. Správní rada posuzovala 21 návrhů.

"U těch, které jsme vybrali, jsme přesvědčení o tom, že můžou diváky zaujmout. Zároveň jsme kladli důraz nejen na zacílení na Zlín a využití jeho prostředí v daném snímku, ale také v jakém obraze bude naše město prezentováno. Přeci jen nikdo z nás by nechtěl, aby Zlín byl někde prezentován jako ´díra na východě´," uvedl primátorův náměstek Jiří Korec (ANO).

 Filmová tvorba má ve Zlíně dlouhou tradici, v roce 1936 zde společnost Baťa otevřela filmové ateliéry pro natáčení reklamních filmů. Filmaře podporuje také Zlínský kraj, na šest filmových projektů nedávno rozdělil deset milionů korun.

Související