Kolik zahraničních studentů dorazí po prázdninách do Brna? Univerzity neví, záleží na vízech

Brněnské univerzity stále neví, kolik zahraničních studentů v nadcházejícím akademickém roce do Brna dorazí. Záleží především na tom, jestli zájemci o studium dostanou víza.

Některé ambasády v zahraničí jsou totiž kvůli koronaviru stále zavřené nebo se otevřely teprve před nedávnem. Poplatky za studium od zahraničních studentů přitom na některých školách tvoří podstatnou část jejich příjmů.

„Některé ambasády nemají možnost udělovat víza nebo víza udělí se značným zpožděním, což je pro zahraniční studenty komplikace, kdy by se pak museli zapojit do studia například v polovině semestru,“ přibližuje aktuální problémy zahraničních studentů mluvčí Vysokého učení technického Tereza Kadrnožková.

Počty se mění

Jejich počty se stále mění na Mendelově univerzitě v Brně. „Aktuálně je na MENDELU nahlášených ke studiu 364 zahraničních studentů, čísla se ale každým dnem mění, v současnosti jsou například trendem přesuny ze zimního semestru, který je před námi až na další – letní semester,” vysvětluje mluvčí univerzity Jiřina Studenková.

Nezvyklý začátek semestru

Nezvyklý start plánuje Lékařská fakulta Masarykovy univerzity pro studenty prvních ročníků. „Připravujeme semestr tak, abychom ho byli schopni zvládnout on-line formou pro případ, že by ta situace neumožňovala příjezd zahraničních studentů. Streamování přednášek, dostupná literatura v elektronické podobě. Těch forem je celá řada,“ popisuje mluvčí školy Tereza Fojtová.

Čtěte také

Na některých vysokých školách tvoří poplatek za studium zahraničních studentů čtvrtinu příjmů jednotlivých fakult. Třeba na Fakultě veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity Brno zaplatí zahraniční studenti za akademický rok 200 tisíc korun.

„Případný větší výpadek by byl citelným zásahem, se kterým by nebylo snadné se vyrovnat. Děkan fakulty přesto věří, že by se tento dočasný výpadek podařilo překlenout, aby nebyla ohrožena kvalita výuky veterinárního lékařství na naší univerzitě v tomto roce,“ říká mluvčí Soňa Šmahelová.

Vysoké školy v těchto dnech dokončují postupy pro příjezdy, ubytování a případnou izolaci nakažených zahraničních studentů. Zároveň omezují množství zahraničních lektorů a spolupráce se zahraničními výzkumnými týmy.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související