Kojetín chce vybudovat biocentrum, které pomůže udržet vodu v krajině. Žádá proto o dotaci

27. únor 2018

Kojetín je o krok blíž k vybudování biocentra, které pomůže udržet vodu v krajině. Projekt vyjde na zhruba 30 milionů korun. Město teď žádá o dotaci, která má pokrýt veškeré náklady. Práce na louce v lokalitě Na hrázi mají začít příští rok.

„Nacházíme se na okraji města Kojetín v nivě řeky Moravy, na přibližně desetihektarové louce, která je každoročně kosená. Jak vidíme, jsou tady pouze zbytky melioračních kanálů. Jsou tady na menší louce i nějaké stromy a keřové vrby,“ popisuje krajinu Jan Koutný z olomoucké agentury ochrany přírody.

Z všudypřítomných hromádek hlíny je jasné, že tady zatím usilovně pracuje jenom krtek. Jeho teritorium ale bude za pár měsíců vypadat úplně jinak. „Na těch místech, kde je dnes pouze travní porost, vznikne mozaika vodních prvků a krajinné zeleně. Bude tady sedm velkých tůní a spousta menších tůněk. Zvýší se tady pestrost krajinných prvků. Tůně jsou samozřejmě stanovištěm organismů vázaných na vodu, ať už zvířat, nebo rostlin. Měla by tu být spousta obojživelníků, ptáků, bezobratlých,“ říká Koutný.

Vznikne i naučná stezka pro turisty

Do části biocentra budou mít přístup i turisté, kteří se budou moct projít po naučné stezce. Nejdůležitější ale je, že systém tůní pomůže udržet v krajině vodu. Kojetín totiž patří v Olomouckém kraji k místům, kde loni pršelo minimálně. Podobné projekty mají šanci na stoprocentní dotaci. O tu teď požádá i Kojetín.

„Předpokládám, že ty náklady se budou pohybovat někde kolem 20 až 30 milionů korun. Město by to nemělo stát téměř nic. Případně některé věci, které nebudou podléhat dotaci, budeme muset zaplatit ze svého. Dozvíme-li se někdy v pololetí dobrou zprávu, že jsme uspěli, předpokládám realizaci asi až v roce 2019,“ uvedl nezávislý starosta Jiří Šírek.

Radnice má každým dnem dostat stavební povolení. Původně město uvažovalo, že vybuduje na louce rybník. Nakonec zvítězila varianta krajinné mozaiky toků, která má podle vodních hospodářů větší ekologický význam. Místní biocentrum bude patřit k těm větším v regionu.

autor: ahe
Spustit audio