Knížky o Zátopkovi? Je v nich spousta blábolů

3. srpen 2016

„Se zájmem pozoruji, jak mi ubývá sil. Stáří zažijete jen jednou v životě,“ směje se Dana Zátopková.

Pokud je veselá mysl půl zdraví, pak se o to své Dana Zátopková ani ve čtyřiadevadesáti nemusí obávat. Olympijská vítězka byla hostem Jarky Vykoupilové v Apetýtu a vzpomínala samozřejmě i na svého slavného manžela.

„Upozornila mě na něj kamarádka. Byl to takový ušatý kluk, ostříhaný dohola v černých trenýrkách a rozglajdaném tričku. A Anka mi povídá: ‚Prý bude jednou dobrý. Velice dobře běhá a je velice pilný.‘ Ale potkali jsme se doopravdy až o tři roky později,“ popisuje v rozhovoru oštěpařka.

Ač manželé Zátopkovi žili v Praze, k Moravě měli velmi blízko. Emil na Zlínsku vyrůstal a Dana vyrůstala ve Vacenovicích u Kyjova. Vzhledem k takovému příbuzenstvu u nich doma nebyla nikdy nouze o slivovici.

Potíž ale byla, že pro sportovce byla moravská pálenka příliš silná. Transformovali ji tedy do vlastního „koktejlu“ nazývaného „ťopkovice“.

Jarka Vykoupilová s Danou Zátopkovou

„Abychom se neopíjeli, vymysleli jsme tenhle drink. To se dal díl slivovice, dva až tři díly toniku nebo spritu a přidá se ještě trocha citronové šťávy a je z toho prima pití. A člověk se z toho tak neožere,“ doporučuje atletka, která i stáří bere s humorem.

„Se zájmem pozoruji, jak mi ubývá fyzických sil. Však stáří zažijete jen jednou za život! Ale co se týká hlavy, do devadesáti let jsem nepozorovala nic, teď mám 94 let a trochu víc zapomínám,“ svěřuje se v rozhovoru.

V současnosti vydává knihu „Náš život pod pěti kruhy“. Psala ji tři roky a řádně prověřila právě svou paměť. Potěšilo ji, že si vybavuje řadu detailů z událostí, které se odehrály před desítkami let. A co ji vůbec k napsání knihy vedlo?

„Naštvalo mě, že když Ťopek umřel, hodně lidí o něm začalo psát knihy. A v nich byla spousta blábolů, nesmyslů a často dokonce nepravd. Než aby si kdekdo vymýšlel kdejaké bláboly a nesmysly, raději jsem se do toho dala,“ vysvětluje svou motivaci vitální sportovkyně.

Za svůj úspěch ve vrcholovém sportu údajně vděčí svému manželovi. „Hodně jsem se od Emila naučila. Třeba to, že když chce člověk vyniknout, musí se té věci opravdu věnovat. Do té doby, než jsem ho potkala, jsem dělala sport jen tak lážo plážo,“ říká v rozhovoru Dana Zátopková.

Jarce Vykoupilové prozradila ale i to, jak se oštěp, se kterým získala olympijskou medaili, stal násadou na koště a jaké trable jí to přineslo.

autor: ska
Spustit audio