Kniha Jazzová mise Jaromíra Hniličky je vzpomínkou na výjimečného hudebníka a trumpetistu

18. leden 2023

Spisovatelka Dáša Ubrová je autorkou knihy Jazzová mise Jaromíra Hniličky. Společně s ní do studia dorazil i synovec slavného hudebníka, skladatele a trumpetisty Přemysl Hnilička. Jak na něj osobně vzpomíná?

Přemysl Hnilička a Dáša Ubrová s publikací o Jaromíru Hniličkovi

Jaromír Hnilička byl vynikající jazzman. Za svůj život zkomponoval více než 150 děl a velkého uznání se mu dostalo za jazzovou mši z roku 1969.

Jaký byl impuls k napsání knihy? „Prapůvodně za to může mé setkání s Milanem Kašubou, s jazzovým kytaristou, s kterým dlouhá léta vystupuji. To je studnice příhod, příběhů a veselých historek,“ popisuje Ubrová. Přemysl Hnilička do psaní knihy nijak nezasahoval. „Otevřeli jsme velikou skříň, kde byla shromážděna pozůstalost po mém strýci a to hromadou dopisů, fotografií a dalších papírů jsem zavalil Dášu,“ říká.

Co v publikaci čtenáři najdou? „Vzpomínky muzikantských kamarádů a přátel, studentů, je tam i část diplomové práce Josefa Buchty nebo příspěvek Jana Daleckého,“ dodává Ubrová.

Trumpetistu a člena Orchestru Gustava Broma připomíná lavička, která se nachází na palouku U buku v katastru Bílovic nad Svitavou. Opěradla má ve tvaru trumpetových náústků. „Tam si může posedět, je tam krásný výhled,“ zvou k návštěvě místa Ubrová s Hniličkou.

O čem pojednává báseň Developer? Čím se chtěl původně stát Jaromír Hnilička? A jak bojoval proti kácení stromů? Poslechněte si Apetýt!

Spustit audio

Související