Kludského vila v Jirkově dodnes připomíná slavnou cirkusovou rodinu. Městu slouží i jako knihovna

14. únor 2019

Se jménem Kludský je spojený kdysi věhlasný cirkus. A to natolik věhlasný, že ho Josef Lada použil při vyprávění o chytrém, lidskou řečí mluvícím kocouru Mikešovi. Cirkus Kludský byl také předobrazem románu Cirkus Humberto spisovatele Eduarda Basse. A podle vyprávění Karla Kludského sepsal Václav Cibula knihu Život v manéži.

Cirkus je sezónní záležitost, a tak je vždy na část roku potřeba tak zvané zimoviště. V roce 1920 proto Karel Kludský starší koupil v Jirkově na Chomutovsku v Ústeckém kraji vilu i s přilehlými pozemky. Její majitelkou byla Melitta Kühnová, vdova po jirkovském továrníkovi. Po koupi vily se vstupní brána dočkala úpravy, při které hlavice ozdobily majestátní skulptury lva a lvice.

Kludský nechal na zahradě zřídit i cirkusový stan, ve kterém pak on osobně nebo jeho lidé cvičili zvířata pro cirkusový program. A že těch zvířat nebylo zrovna málo. Cirkusová menažerie měla své času na sedm set zvířat. V dobách největší slávy měl Kludský dokonce 26 slonů.

Karel Kludský starší zemřel roku 1927. Původní cirkus zanikl v roce 1934. Kludští ale i pak zůstali bydlet v Jirkově. Konkrétně Karel Kludský mladší s manželkou Elsou a jeho bratr Rudolf, který se ale později vydal do Vídně, kde hodlal cirkus obnovit. Nálet ho ale připravil o veškerý majetek. Ostatně ani Karel s Elsou ve vile dlouho nezůstali, na počátku 50. let byli násilně vystěhováni a vilu zabrala armáda. Kludským byl přidělen domek na okraji sousedních Vinařic. Hrdý Karel ale zbytek života strávil v maringotce a do domku docházel za ženou Elsou jen do kuchyně na jídlo.

Po odchodu armády sloužila vila zvláštní škole a to až do roku 1985. Poté se v ní střídaly různé organizace, například Junák. V roce 2005 přišel nápad využít budovu pro knihovnu, která měla nevyhovující prostory. O dva roky později se začalo pracovat na projektové dokumentaci, Jirkov uspěl se žádostí o podporu z evropských fondů a dnes je z vily po rekonstrukci moderní objekt.

Městská knihovna slouží od května 2010. Později přibylo i dětské hřiště s cirkusovými prvky a altán ve tvaru cirkusového stanu. Na schodišti je výstava dobových plakátů, fotografií a novin s články o cirkusu. Mohutný ocelový vývěsní štít se siluetami slonů z dílny uměleckého kováře Karla Melouna pak zdařilou rekonstrukci korunuje.

www.jirkov.cz/volny-cas/pametihodnosti-mesta-1/kludskeho-vila-/ 

Spustit audio