Klasické dovolenkové destinace si nechávám na důchod, směje se Milan Daněk

11. srpen 2022

Cestovatel, tramp a běžec dlouhých tratí Milan Daněk si ze svých expedic do divoké přírody a za lidmi, kteří v ní žijí, přiváží cenné zážitky. „Nejde nám o to mít exkluzivní fotky, ale o ty pravdivé,“ podotýká.

„Nová Guinea je mou srdcovkou, byl jsem tam pětkrát a stále je co objevovat.“ All inclusive dovolené u moře ho příliš nelákají. „Ty si nechávám na důchod,“ říká s úsměvem.

„Musíme respektovat, že přicházíme do jejich domovů. Musíme o nich něco vědět, abychom neudělali faux pas. Abychom tam nepůsobili rušivě,“ odpovídá Daněk na otázku, jak si k domorodcům otevírá cestu. Doplňuje, že cestovatelem se ale necítí: „Poslední cestovatelé byli podle mě Hanzelka se Zikmundem.“

Jeho kniha Ti, kteří utíkají pěšky vznikla jako odpověď na otázky z knihy Christophera McDougalla Zrozeni k běhu. Popisuje v ní kmen zázračných běžců kmene Tarahumara a techniku minimalistického běhu.

Řeč bude také o běžeckém závodě s indiány obutými do sandálů z gumy starých pneumatik. Kde se vzal jeho zájem o přírodní národy? Ve které africké zemi cítil nebezpečí? Poslechněte si Apetýt s Lucií Hostačnou.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.