Když z okupace byla bratrská pomoc. Robert Sedláček natočil film o tajemném klukovi Janu Palachovi

12. leden 2019

Je to portrét mladých lidí šedesátých let, kteří uvěřili politikům, říká rodák ze Zlína Robert Sedláček.

Poprvé slyšel Robert Sedláček jméno Jana Palacha od rodičů. „Oni totiž neříkali hořícímu rákosí čibuk, ale palach. Když jsem se ptal, co to je, tak mi vysvětlili, že je to zakázaný hrdina,“ říká Robert Sedláček v exkluzivním rozhovoru v pořadu Rendez- vouz.

O Janu Palachovi se pak uznávaný režisér dozvěděl víc v osmnácti letech. A nyní dokončuje film Jan Palach, který poprvé lidé uvidí v sobotu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti a pak na oficiální premiéře 21. srpna.

„Je to příběh o tajemném klukovi. Je to záhadná postava, která vede dialog s dobou. A teprve poté až se upálí, tak lidí zjišťují, kdo to vlastně byl. Je to o době, ve které se během půl roku z okupace stala bratrská pomoc,“ vysvětluje Sedláček.

Pro něj je to dokončení etapy tvůrčího života, kdy se věnoval historickým projektům, jako byla třeba České století. „Zjišťuju, proč to Jan Palach udělal a nikdo jiný se neozval,“ říká Robert Sedláček.

To, že bude točit film o Janu Palachovi, režiséra před dvěma roky vůbec nenapadlo. „Byl jsem osloven a jsem rád. Je to film o radosti a naivitě a nakonec i o tragickém rozhodnutí,“ dodává Robert Sedláček.

Film se ještě před sobotní premiérou dokončuje. „Uvidím ho poprvé s diváky, bude to napínavé,“ říká režisér.

Jana Palacha hraje ve filmu Viktor Zavadil. „Chtěl jsem, aby hlavní představitel byl neznámý, ale zároveň dobrý herec. Aby si diváci řekli, kdo to je, toho neznám,“ říká Sedláček.

O Janu Palachovi už byl natočený úspěšný třídílný televizní film Hořící keř. Ten se věnuje hlavně událostech po sebeupálení Jana Palacha.

„My končíme tam, kde oni začínali. Je to portrét mladých lidí v šedesátých letech, kteří uvěřili ideím politiků. A pak přijely tanky,“ dodává Robert Sedláček.

Jan Palach

Režie: Robert Sedláček

Scénář: Eva Kantůrková

Kamera: Jan Šuster

Hudba: Michal Rataj

Hrají: Viktor Zavadil, Zuzana Bydžovská, Denisa Barešová, Kristína Kanátová, Jan Vondráček, Michal Balcar, Karel Jirák, Gérard Robert Gratadour, Simone Hrášková, Patrik Paušo

Spustit audio

Související